Farmaceutski div “Pfizer” objavio je video na kojem se vidi kako se pune hiljade malih dona novom, eksperimentalnom vakcionom protiv koronavirusa.

Kako piše “Daily Mail”, ako se vakcina pokaže kao djelotvorna, to je prvi korak u smjeru otklanjanja stanja u koju je svijet uvučen uslijed pandemije.

Navodi se kako je “Pfizer” u svom belgijskom pogonu proizveo već stotine hiljada doza. Čim zalihe to budu omogućavale vakcina će krenuti u klinike diljem svijeta, a nakon što bude klinički potvrđena efikasnost i regulatori dozvole prodaju na tržištu, svijet će napokon odahnuti.

Američka farmaceutska kompanija nada se da bi do kraja ove godine mogla proizvesti oko 100 miliona doza, od čega je četrdeset miliona već predviđeno za britanske zdravstvene ustanove. Iduće godine cilj im je proizvesti čak 1,3 milijardi doza.

“Daily Mail” ističe kako je, prema zasad dostupnim podacima, za svakog pacijenta potrebna količina od dvije doze.

– Bio je sjajan osjećaj vidjeti prve doze vakcine kako izlaze s pokretne trake. To nam je svima izmamilo osmijeh na lica – rekao je za direktor britanskog odjela “Pfizera” Ben Osborn.

“Pfizer” namjerava provesti ispitivanja na 44.000 pacijenata kako bi do kraja novembra mogli zatražiti hitno odobravanje vakcine pred američkim vlastima. To je kompaniju službeno stavilo na vrh kompanija koje su najuspješnije i najbrže razvile valkcinu za SARS-CoV-2.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.