Od 04. januara počela je uplata godišnje premije zdravstvenog osiguranja na području Unsko-sanskog kantona.

Premija se može uplatiti do 30. aprila ove godine. Premija za novorođenu djecu i lica koja prvi put stiču status osigurane osobe na području Unsko-sanskog kantona, može se uplatiti i nakon isteka propisanog roka za plaćanje premije.

Rok uplate premije za novorođenu djecu je 60 dana od dana rođenja, a za lica koja prvi put stiču status osigurane osobe je 30 dana od momenta sticanja statusa osiguranja.

Uplatom premije zdravstveni osiguranici oslobođeni su plaćanja oko 50 zdravstvenih usluga u domovima zdravlja i Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“, te u slučajevima neophodnog liječenja izvan našeg kantona i zemlje. I ove godine plaćanja premije oslobođene su određene kategorije stanovništva, među kojima su porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi prema procentu invalidnosti, djeca osigurana preko Centra za socijalni rad, te osobe starije od 65 godina koje nemaju nikakva primanja i osigurani su preko Centra.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.