Odavanjem počasti poginulim pripadnicima Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine počelo je obilježavanje 27. godišnjice formiranje ovog armijskog korpusa.

Bivši pripadnici, članovi porodica poginulih boraca, ratni vojni invalidi i predstavnici Grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) danas su se na gradskom mezarju Humci i katoličkom groblju u Bihaću prisjetili najhrabrijih pripadnika Petog korpusa.

– Ponosni smo na herojsku borbu Petog korpusa ARBiH i časnu odbranu ovog dijela države. S razlogom kažemo da smo 1992. godine formirali jedan od značajnijih korpusa bosanskohercegovačke Armije, koji je odbranio tadašnji Bihaćki okrug i oslobodio sansku dolinu. Zbog toga je posebno važno sjećanje na naše saborce koji su položili živote – rekao je ratni komandant u Petom korpusu ARBiH Amir Avdić.

Premijer USK Mustafa Ružnić naglasio je važnost obilježavanja datuma formiranja Petog korpusa, ali i iskrenog i konkretnog odnosa prema populaciji demobilisanih boraca.

– Da bismo stvorili željenu budućnost, moramo poštovati i isticati ono što su u ratnom periodu napravili najhrabriji među nama. Oni su zaista bili “Sila nebeska”. Zbog toga moramo biti iskreni i maksimalno angažirani da kroz Ministarstvo za pitanja boraca učinimo sve da poboljšamo položaj ove populacije. Isto tako, moramo uvijek biti podrška prilikom organiziranja ovakvih manifestacija, jer je to zapravo najmanje što možemo uraditi – dodao je on.

Godišnjica osnivanja Petog korpusa bit će obilježena i promocijama knjiga, sportskim takmičenjima, brojnim prijemima te Svečanom akademijom 21. oktobra, u Bosanskoj Krupi.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.