Počeo novi sastanak o Izbornom zakonu: Sa kakvim vijestima lideri izlaze pred javnost

Faktor.ba

Nova runda razgovora o izmjenama Izbornog zakona, vjerovatno posljednja u nizu, počela je u zgradi Delegacije Evropske unije (EU) u BiH. Lideri SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a i HDZ-a BiH pokušat će još jednom pronaći rješenje za provedbu presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, uz posredstvo Venecijanske komisije te Delegacije EU-a i Ambasade SAD-a u našoj zemlji.

Posljednji sastanak istih aktera je održan jučer, ali bez značajnijih pomaka u pokušaju da se pronađe kompromisno rješenje. Sudeći prema izjavama aktera, samo su ponovljeni ranije utvrđeni stavovi.

– Svi vide na svoj način implementiranje presude Ustavnog suda. Ono za šta se mi zalažemo je proporcionalna zastupljenost i legitiman izbor kada je u pitanju Dom naroda i Predsjedništvo BiH – kazala je nakon sastanka zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Osim što ne odstupaju od svoje interpretacije presude Ustavnog suda BiH, HDZBiH nastoji, što je potvrdila u Krišto, u pregovore “ugurati” i pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, čime je mogućnost postizanja dogovora dodatno umanjena.

Iako ostali akteri pregovora, ali i Ambasada SAD-a u BiH, smatraju da HDZ-u BiH i predsjedniku te stranke Draganu Čoviću očigledno nije u interesu da se ovo pitanje riješi, uzimajući u obzir i njegov stav da izmjene Izbornog zakona do izbora “ne dolaze u obzir”, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ne dijeli njihovo mišljenje.

– Previše su ozbiljne stvari da bi nekoga dijagnosticirali kao problem – poručio je Radončić u ponedjeljak.

Eksperti Venecijanske komisije su na ranije održanim sastancima, sudeći prema izjavama aktera, ponudili okvir i mogućnosti rješavanja problema izmjena izbornog zakonodavstva koje se odnose na popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH. Konstatirali su i da sadržaj Izbornog zakona BiH ne smije biti u suprotnosti sa Ustavom FBiH, na čemu zapravo insistira HDZBiH.

Jedno od predloženih rješenja se odnosilo i na mogućnost utvrđivanja privremenog rješenja koje bi važilo samo za predstojeće izbore. I ta varijanta, jasno je iz javnih istupa zvaničnika HDZ-a BiH, za tu stranku ne dolazi u obzir.

Nakon ovog sastanka su predviđene izjave za medije, kada će se javnosti obratiti predstavnici Venecijanske komisije, EU-a i SAD-a. Uradit će to v.d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer, direktorica pri EEAS-u za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Angelina Eichhorst, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack te specijalni predstavnik EU-a i šef Delegacije EU-a u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...