Zbog tog područja dvije su zemlje zaratile već dva puta.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je kako je pokrenulo antiterorističku operaciju u svojoj odcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah, pod kontrolom Armenije.

Napetosti oko te regije koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali u njoj živi oko 120 hiljada Armenaca, su već mjesecima visoke.

Prijavljeno je da je jedanaest azerbejdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji mine i još jednom incidentu, javlja BBC.

U glavnom gradu Karabaha čuju se sirene za zračnu opasnost. Navode kako su SMS porukama obavijestili građane da izbjegavaju legitimne vojne ciljeve.

Azerbejdžan i Armenija, dvaput su zaratili zbog Nagorno-Karabaha, prvi put ranih 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovno 2020. godine. U posljednjem šestosedmičnom ratu 2020. Azerbejdžan je vratio sve teritorije oko Nagorno-Karabaha koje je Armenija držala od 1994. godine.

Od decembra Azerbejdžan je postavio de facto blokadu jedinog puta u enklavu iz Armenije, poznatog kao Lačinski koridor. Optužio je Armeniju da koristi cestu za dovoz vojnih zaliha, što Armenija negira. Ovaj je potez izazvao i veliku humanitarnu krizu.

(A.H./BBC)

The post POČEO RAT ARMENIJE I AZERBEJDŽANA first appeared on Hayat.ba.

(Izvor: Hayat.ba)