U zgradi državnih institucija BiH počeo je sastanak lidera HDZ-a, SDA i SNSD-a – Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, na kojem će biti govora o formiranju vlasti u državi.

Prije sastanka nije bilo izjava za medije, a sastanak prati veliki broj medijskih ekipa.

Podsjetimo, lider SNSD-a Milorad Dodik jučer je poručio da Brisel očekuje brzo formiranje vlasti bez bilo kakvog uslovljavanja.

– U EU postoji pet članica koje nisu članice NATO-a. Istovremeno, SDA traži plan BiH za NATO. Mi smo za neutralnost i saradnju sa NATO-om. Na tome se zadržavamo. Ono što je utvrdila NSRS za nas je obavezujuće. U reformi odbrane BiH podlo je nametnuta odredba da će sve institucije u BiH raditi na putu u NATO – istakao je Dodik.

Naglasio je da SNSD ne ide ni u kakvu koaliciju sa SDA, kao i da nikakav pisani dokument o programskoj ili bilo kakvoj koaliciji neće potpisati jer “ne smatramo da možemo biti koalicija sa SDA”.

– Mi možemo samo da budemo dio tehničkog procesa formiranja Vijeća ministara, u kojem ono što nama pripada – Srbima i RS-u – ovaj put uzima SNSD. Za takvo nešto nema potrebe da dobijamo saglasnost SDA, niti ja mogu da spriječim SDA u onome što njima pripada – kaže Dodik.

Najavljujući sastanak, prije nekolio dana, lider HDZ-a Dragan Čović je rekao da je to prije svega razgovor o Vijeću ministara BiH.

– Tu sam dosta optimističan, ali vidjećemo. Treba sačekati srijedu i vidjeti kako će ti razgovori u konačnici završiti kada je u pitanju Vijeće ministara BiH”, naveo je Čović.

On vjeruje da bi tokom marta BiH trebalo da dobije predsjedavajućeg Vijeća ministara, kao i kompletan saziv ovog tijela.

(Vijesti.ba)