Počeo trilateralni samit Turske, Rusije i Irana

Anadolija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je danas u Teheranu, na trilateralnom samitu njegove zemlje, Rusije i Irana o Siriji, na prekid ubijanja u sirijskom Idlibu.

U Teheranu je danas održan Trilateralni samit o Siriji kojem su prisustvovali predsjednici Turske, Rusije i Irana Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Hassan Rouhani. Nakon Samita čiji je domaćin bio Rouhani, održana je i zajednička konferencija za novinare.

Turski predsjednik Erdogan je na samitu pozvao na prekid ubijanja u sirijskom Idlibu.

“Danas smo ovdje kako bismo tražili način za okončanje humanitarne drame”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Nipošto ne želimo da narod Idliba, koji je pretrpio veliku bol, bude izložen novim katastrofama.”

Erdogan je tokom današnjeg samita istakao kako Turska ostaje prisutna sve do potpunog očuvanja političkog, socijalnog i geografskog jedinstva Sirije.

“Ne želimo da Idlib postane jezero krvi. Od vas prijatelja očekujemo da nas pomognete u tim nastojanjima”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erodgan je dodao kako će u narednim danima predstavnici tri zemlje u Ženevi održati sastanak sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN-a za Siriju.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani je rekao kako je neophodno poduzeti mjere kako u Idlibu ne bi stradali civili.

Predsjednik Rusije je tokom samita istakao kako je uspješna realizacija zajedničkih dogovora tri zemlje rezultirala nastavkom političkog procesa za rješenje.

Putin je dodao kako su na prijedlog predsjednika Erdogana sve strane pozvane da polože oružje.

Prvi trilateralni samit predsjednici tri zemlje održali su 22. novembra prošle godine u Sočiju, dok se drugi takav sastanak održao 4. aprila u Predsjedničkoj palati u Ankari.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...