Predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini zvanično počinje danas i trajaće 30 dana.

Na predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za nedjelju, 15. novembra, učestvuju 543 politička subjekta. Izbori su raspisani za 64 općinska vijeća u FBiH, 56 skupština opština u RS-u, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH, te članovi Skupštine Brčko distrikta BiH.

Na lokalnim izborima učestvuje 543 politička subjekta i to 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina.

– Za lokalne izbore 2020. ovjereno je ukupno 30.809 kandidata. U Centralni birački spisak upisane su 3.283.194 osobe – rekao je predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

Ova kampanja je, kako je istakao, posebna jer se održava u vrijeme pandemije, te je neophodno da se svi učesnici izbornog procesa pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi.

Bakalar je naglasio da će CIK dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve do potvrđivanja rezultata i prosljeđivati nadležnim tužilaštvima.

Izborna šutnja počeće 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 14. novembra u 7.00 sati i trajaće do njihovog zatvaranja.

Izvor: Vijesti.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.