Svakog avgusta centar naše zemlje postane Bužim. Avgust je obilježen brojnim datumima koji su obilježili historiju ovoga kraja. Mjesec je to manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“, koji već dvadeset i jednu godinu baštine sjećanje na bužimske borce 505. Viteške i njenog komandanta Izeta Nanića. Manifestacija počinje večeras, a do 15.avgusta biće priređeni brojni kulturno-vjerski i sportski sadržaji podsjećanja.

Dvadeset i prvu godinu zaredom u okviru „Slobodarskih dana viteškog grada Bužima“ baštini se sjećanje na borce 505. bužimske viteške i komandanta Izeta Nanića. Ovdje je sve u znaku hrabrih oslobodilaca. Večerašnji početak manifestacije, sutrašnje podsjećanje na Ćorkovači, mjestu pet ključnih bitaka.

Edham Eminić, predsjednik OO Manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ Nam kaže:

– Petog augusta ćemo organizovati odlazak na Ćorkovaču, podsjetiti se na sedam poginulih naših boraca i komandanta rahmetli Izeta Nanića i 15.avgusta ćemo obilježiti godišnjicu formiranja 105.-505. bužimske brigade.

A kada se pomene 505. i njen komandant, dovoljno je kazati – djela, ne riječi! Komandant i heroj oslobodilačkog rata izgradio je brigadu sa specifičnim načinom ratovanja. Razrađene akcije, vojničko znanje, samouvjerenost u kombinaciji sa hrabrošću boraca donosili su rezultate. Četvrtog avgustovskog dana prije dvadeset i jednu godinu počela je oslobodilačka akcija „Oluja“. Komanda Korpusa imala je u vidu njen značaj za ovaj dio BiH, a komandant Nanić je bio svjestan opasnosti za Bužim i po svaku je cijenu htio izvršiti spajanje s Hrvatskom vojskom. Petog je avgusta 95-te izvršio smotru novoformiranog Bataljona specijalne namjene „Hamza“ i krenuo je i u tu, kao i svaku drugu bitku, prvi. Iz te bitke 5.avgusta nije se vratio, iako je ona bila pobjednička.

Ostala je njegova posljednja poruka, danas uklesana na spomen-obilježju na koti 603., simbolu odbrane BiH:“Pobjeda je blizu..i biće naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno… Sretno“

/RTVUSK