Podaci Federalnog zavoda za zapošljavanje: Ekonomisti i pravnici zatrpali tržište rada


Zaključno s aprilom ove godine, u službama za zapošljavanje Federacije Bosne i Hercegovine je čak 4.041 diplomirani ekonomista, te 3.552 pravnika.

Na evidenciji Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ), zaključno s aprilom ove godine, bilo je 26.370 osoba s visokom stručnom spremom. Najviše je ekonomista, čak 4.041, te pravnika 3.552. Također, među nezaposlenim osobama su i profesori razredne nastave, te bosanskog i engleskog jezika, dok na ovim evidencijama nije prijavljen niti jedan inženjer elektrotehnike.

U ovim podacima prednjače Kanton Sarajevo s 8.830, te Tuzlanski kanton s 5.943 nezaposlene fakultetski obrazovane osobe.

Posebna zanimanja

Očito je na snazi hiperprodukcija visokoobrazovanih kadrova u kojoj niko ne razmišljaja o mogućnostima pronalaska posla nakon obrazovanja, već samo i isključivo o završetku fakulteta.

Ranko Markuš, tim lider na projektu zapošljavanja mladih osoba YEP, za Faktor kaže da roditelji često ne razmišljaju o tome šta je potrebno tržištu rada, već da njihova djeca moraju završiti fakultete.

-Na tržištu rada trenutno se najviše traži srednja stručna sprema, odnosno posebna zanimanja kao što su zavarivači, rukovoditelji CNC mašinama, a najveća potražnja je u IT sektoru. Poslodavci u ovom sektoru čak i ne pitaju da li osoba ima završen fakultet, već da li zna raditi ovaj posao – kazao je Markuš.

On tvrdi da i pored podataka da su ekonomisti i pravnici najbrojniji na biroima za zapošljavanje, oni možda i najlakše pronalaze posao, jer su potrebni u svakoj firmi i instituciji.

Optimistična izjava

Optimistično stoga zvuči izjava premijera Kantona Sarajevo (KS) Elmedina Konakovića u kojoj je najavio da će upisna politika na fakultetima od naredne godine biti kreirana u službama za zapošljavanje jer oni najbolje poznaju potrebe tržišta rada.

-Službe za zapošljavanje širom BiH trebale bi biti važan faktor u kreiranju upisne politike. Međutim, treba imati na umu da se one bave samo posljedicama, odnosno vide kojih je profesija najviše na tržištu rada. Zato je vrlo važno da u kreiranje upisne politike budu uključeni i poslodavci koji znaju šta će im trebati u narednom periodu – kazao je Markuš.

Nezaposlenost osoba s VSS po kantonima

USK      2.158

PK            187

TK         5.943

ZDK      3.442

BPK         275

SBK        1.165

HNK     2.892

ZHK         891

KS         8.830

LK           587

/faktor.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...