Podignuta optužnica protiv Atifa Dudakovića i 16 komandanata i pripadnika 5. korpusa Armije RBiH

Patria

Optuženi se terete za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Optuženi su:

Atif Dudaković, rođen 1953. godine
Ekrem Dedić, rođen 1953. godine
Sanel Šabić, rođen 1976. godine
Ibrahim Šiljedić zv. „Šiljo“, rođen 1973. godine
Safet Salihagić, rođen 1973. godine
Adis Zjakić, rođen 1975. godine
Hasan Ružnić, rođen 1973. godine
Redžep Zlojić, rođen 1966. godine
Samir Solaković, rođen 1972. godine
Fatmir Muratović, rođen 1972. godine
Muharem Alešević, rođen 1973. godine
Husein Balagić, rođen 1954. godine
Ale Hodžić, zv. „Pumparica“, rođen 1970. godine
Edin Domazet, rođen 1970. godine
Ejub Koženjić, zv.“Ejko“ i „Šeširdžija“, rođen 1961. godine
Ibrahim Nadarević, rođen 1965. godine
Said Mujić, rođen 1960. godine

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata 5. korpusa Armije RBiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

Optuženi se terete za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog dijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za dijelom ubijenih se još uvijek traga.

Dio optužnice za Atifa Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama NO AP Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i 6 stručnih vještaka te prilaganjem više od 1100 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...