Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića, saopćeno je danas iz ove institucije.

Optuženi Mehmedagić Osman (1962.) i Pekić Muhamed (1991.) terete se za zlouporabu položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ BiH.

Mehmedagić je direktor OSA BiH, a Pekić rukovoditelj Odsjeka za cyber sigurnost OSA BiH

Kako je navedeno u saopćenju, optuženi se terete da su, tijekom mjeseca kolovoza / augusta 2020. godine, zlouporabili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA.

”Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Tužiteljstvo BiH sukladno sa člankom 126a. stavak 1. točke a) b) i c) ZKP BiH, uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića, izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi”, saopćeno je.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

Izvor: N1 BiH

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.