Podignuta optužnica za ratni zločin protiv Slobodana Kneževića Boće iz Prijedora

cazin.net
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Slobodana Kneževića zvanog „Boća“, rođenog 1968. godine u mjestu Miska Glava, općina Prijedor.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Slobodana Kneževića zvanog „Boća“, rođenog 1968. godine u mjestu Miska Glava, općina Prijedor.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je kao pripadnik Vojne policije VRS-a, lično i direktno sudjelovao u počinjenju ratnog zločina u mjestu Miska Glava kod Prijedora, odnosno, da je u julu 1992. godine sudjelovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe – Ljubija.

Također, optuženi se direktno tereti da je lično, pucajući iz vatrenog oružja, ubio jednog zarobljenog civila prije nego što je počinjeno masovno strijeljanje žrtava.

Samo nekoliko osoba je uspjelo preživjeti masovno strijeljanje, a posmrtni ostaci žrtava su otkriveni u nekoliko masovnih grobnica.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Zbog spomenutog ratnog zločina se u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugi, a optuženi Knežević je izručen iz Crne Gore gdje je otkriven i lišen slobode krajem prošle godine na osnovu potjernice Tužilaštva BiH.

Uz optužnicu Tužilaštvo BiH je uputilo i prijedlog za spajanje postupka s predmetom protiv Slobodana Taranjca i drugih.

Zbog zločina na lokalitetu Miska Glava Tužilaštvo BiH traga za nekoliko osumnjičenih počinilaca koji se nalaze izvan BiH i sa partnerskim institucijama stranih zemalja radi na njihovom lociranju i izručenju Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...