Podignuta optužnica zbog ratnog zločina na području Bihaća

BHRT

Protiv Dušana Cimeše (60), nastanjenog u Beogradu, tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu zbog zločina protiv čovječnosti, počinjenog na teritoriji nekadašnje Srpske opštine Bihać.
Optuženi se tereti da je u svojstvu načelnika SJB Srpske opštine Bihać sa sjedištem u Ripču, ujedno i kao član Kriznog štaba, odnosno Ratnog predsjedništva Srpske opštine Bihać, u periodu od početka maja pa do kraja decembra 1992. godine, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, usmjerenom protiv bošnjačkog stanovništva na tom području.

Prema optužnici, Cimeša je u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na teritoriji Srpske opštine Bihać, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem da teritoriju Srpske opštine Bihać etnički očiste od civilnog bošnjačkog stanovništva koje je tu živjelo, vršenjem progona na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva su dodali da je implementacija strateškog plana obuhvatala deportaciju i prisilna preseljenja stanovništva napadom na civile, čime su počinjena ubistva, nanesene teške fizičke povrede, te izvršena zatvaranja ili druga teška oduzimanja fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se tereti da je rukovodio i sam učestvovao u dogovaranju, planiranju i realizaciji napada na naseljena mjesta i većinsko bošnjačko stanovništvo na područja Ljutočke doline i Ripča, usljed kojeg napada je ubijeno najmanje devet osoba, a prisilno protjerano oko 6.000 civila – žena, djece i muškaraca.

Nakon odvajanja i zatvaranja vojno sposobnih muškaraca, uslijedilo je odvođenje u grupama ukupno 140 zarobljenika te zatvaranje u logoru IMT servisu u Ripču, gdje su držani protivpravno u nehumanim uslovima.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.2

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...