Grupa pravnika kazneno je u svim njemačkim biskupijama prijavila nepoznate počinitelje zbog 3.600 neprocesuiranih slučajeva seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, prenosi Spiegel.

„Ne postoji pravo crkve da svoju instituciju oslobodi kaznenog progona“, navodi se u kaznenoj prijavi koju je grupa pravnika podnijela pri nadležnim državnim tužiteljstvima u svih 27 biskupija.

Pravnici se pozivaju na nedavno obavljenu naučnu studiju za Njemačku katoličku crkvu iz koje proizlazi da je između 1946. i 2014. godine ukupno 3.677 maloljetnika bilo zlostavljano, a počinitelji su pripadnici Katoličke crkve, prenosi Al Jazeera Balkans.

Najveći dio ovih slučajeve nikada nije procesuiran.

„Studija je dala dovoljno materijala za kazneni progon i zato su vlasti dužne izvršiti pretrese i zaplijeniti kazneno relevantne crkvene dokumente“, objasnio je pravnik Holm Putzke, jedan od podnositelja prijave.

Nakon objave vještačenja, predsjednik Njemačke biskupske konferencije Reinhard Marx se izvinio žrtvama i najavio reforme unutar crkve koje bi spriječile ponavljanje zločina u budućnosti.

Kaznenu prijavu je podržala i njemačka ministrica pravosuđa Katharina Barley.

„Niko unutar pravne države nema pravo na nekakve tajne arhive“, rekla je Barley.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.