Pogledajte 3D prikaz kuće Nurije Pozderca u Cazinu (FOTO)

cazin.net
Nedavno je predstavljen glavni i izvedbeni projekat restauracije kuće Nurije Pozderca, značajnog nacionalnog spomenika BiH. Dugoočekivani radovi na obnovi, koji će koštati blizu 200.000 KM, mogli bi započeti već ove godine.

Selmir Mujagić, inovator iz Bosanske Otoke, koji se bavi i 3D modelingom, shvata koliki značaj ima arhivska građa te spomenici kulture koje trebamo očuvati i zaštititi od zuba vremena.

Tako je ovih dana završio 3D prikaz kuće Nurije Pozderca.

Imam veliku želju i potrebu da svu kulturnu baštinu Krajine, a kasnije i BiH, nacrtam u 3D jer mnoge objekte nemamo sačuvane. Pošto se planira restauracija kuće Pozderac u Cazinu, htio sam na ovaj način i ja dati svoj vlastiti doprinos, istakao je za Cazin.NET Mujagić.

Porodična kuća porodice Pozderac sagrađena je oko 1820. godine. Sagradio ju je Ahmet-aga Pozderac, cazinski beg, jedan od vođa otpora odlukama Berlinskog kongresa, inače otac Nurije i Hakije Pozderca.

Sama arhitektura objekta, raspored prostorija, kao i vrsta materijala koji je upotrijebljen prilikom njegove gradnje, kao i način obrade pojedinih dekorativnih elemenata skoro je identična objektu Eminagića konaka u Tešnju, što potvrđuje tvrdnju da je objekat podignut u prvoj polovini XIX vijeka.

Objekat je u toku Drugog svjetskog rata bio meta napada okupatorske vojske (italijanskih i ustaških vojnih formacija). Djelimično je ostao sačuvan namještaj (sećije) iz perioda prije Drugog svjetskog rata, ali sa vidljivim oštećenjima od metaka i gelera.

Proglašenje ovog objekta nacionalnim spomenikom BiH objavljeno je u „Službenom glasniku BiH“, broj 36/09.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...