Sud Bosne i Hercegovine danas bi se trebao izjasniti o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora predsjedniku SBB-a i bivšem ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, nakon što su na jučerašnjem maratonskom ročištu, koje je trajalo šest sati, saslušani i tužilaštvo i odbrana. Pogledajte inserte sa ročišta.
Tužilaštvo BiH predložilo je jučer jednomjesečni pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da je Radončić počinio krivično djelo ometanja istrage, a prema riječima tužioca Bože Mihajlovića, njega se tereti i za udruživanje radi činjenja krivičnog djela i obećavanja nezakonite nagrade ili koristi.

Na ročištu je iščitano 120 stranica teksta koje su rezultat presretnutih telefonskih razgovora, SMS i Viber poruka koje, prema riječima tužioca, dokazuju da je Radončić zajedno s Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman zastrašivao Azru Sarić, bivšu djevojku ubijenog Ramiza Delalića Ćele i svjedokinju u sudskom predmetu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

U dokaznim materijalima Tužilaštva BiH otkriveno je kako je Radončić planirao okriviti člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića za ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

U transkriptima razgovora koje je vodio s različitim osobama Radončić tvrdi da mu ovaj proces već godinama montira Bakir Izetbegović i čak spominje da ne vjeruje u koaliciju SDA – SBB te najavljuje da će krenuti u obračun s Izetbegovićem i drugim osobama koje nije imenovao direktno.

Tužilac je pročitao iskaz koji je u Tužilaštvu BiH dao Radončić, koji nije želio potpisati, kao ni njegovi advokati zbog druge osnovane sumnje koja mu se nameće, a to je imenovanje Nermane Hadžijahić za ambasadoricu u Sloveniji.

Radončić je u svom iskazu koji je dao Tužilaštvu BiH negirao sve optužbe koje su stavljene na teren gdje tvrdi kako je u pitanju “montirani proces”.

/klix.ba