U Bosni i Hercegovini trenutačno boravi između 2000 i 2300 ilegalnih migranata, što je znatno smanjenje u odnosu na srpanj, izjavio je u petak ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Prema podacima bosanskohercegovačkih policijskih agencija, od početka godine do 15. kolovoza u BiH je ušlo oko 10.800 ilegalnih migranata. Mektić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci ustvrdio da je stanje ilegalnih migracija ipak pod punim nadzorom, a smanjenje priljeva migranata rezultat je pojačane kontrole granice jer je u Srbiji koncentrirano na tisuće onih kojima je cilj putovati na zapad preko BiH.

“Mi ove migracije stavljamo pod nadzor i sigurno njima upravljamo”, kazao je Mektić. Potvrdio je da će migranti ubuduće biti smještani u centre koji će biti uspostavljeni u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu te istaknuo da je to pitanje konačno riješeno. “Hrvatska policija nije dala potpune podatke kada je izvijestila o 2500 migranata koji su od početka godine otkriveni pri pokušaju ulaska u BiH”, istaknuo je Mektić.

Njegova je neizravna tvrdnja koja proistječe iz predstavljenih brojki kako je u Hrvatsku praktično uspjelo ući do osam tisuća ilegalnih migranata. “Ili ih (hrvatska policija) nisu otkrili ili nisu dali točne podatke”, ustvrdio je Mektić.

“Policija u BiH poduzima intenzivne provjere kako bi otkrila one među ilegalnim migrantima koji su umiješani u kriminalne aktivnosti, a dio tih mjera bila je i policijska racija provedena u četvrtak na području Bihaća kada su uhićene dvije osobe umiješane u razbojništva i krijumčarenje drogom”, istaknuo je Mektić. Kazao je da je do sada uhićeno više od trideset osoba za koje je istragama utvrđeno da su krijumčarili migrante preko teritorija BiH. Migranti u Bihaću.