Kantonalni inspektori rada će tokom predstojećeg državnog praznika – Dana državnosti BiH vršiti pojačane inspekcijske nadzore kod onih poslodavaca kojima će 25.novembar biti radni dan, obzirom da u skladu sa odredbama Zakona o radu, koji ne zabranjuje rad u vrijeme praznika već propisuje da radnik koji tog dana radi ima pravo na povećanu plaću za rad.

Uprava za inspekcijske poslove poziva sve subjekte, odnosno fizička i pravna lica da se pridržavaju važećih odluka o utvrđivanju radnog vremena donesenih od strane općinskih/gradskih vijeća.

Zaposlenici kojima poslodavac uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznka, naknadno mogu podnijeti zahtjev kod ovog organa za vršenje nadzora iz nadleženosti inspekcije rada.

Planom nadzora tog dana obuhvaćene su trgovine, tržni centri, marketi i ugostitelji.

Izvor: cazin.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.