Pokret za Modernu i Aktivnu Krajinu – PoMAK je u amfiteatru Kulturnog centra Bihać predstavio izborni program pod nazivom „Unsko-sanski kanton kakav zaslužujemo“. Izborni program targetira tri najvažnije oblasti društvenog života a to su privreda, obrazovanje i zdravstvo.

Najveći dio izbornog programa PoMAK-a posvećen je privredi gdje se ističe potreba modernizacije privredne infrastrukture a time i same privrede USK-a. PoMAK planira započeti energetsku tranziciju s naglaskom na zelenu ekonomiju, digitalnu transformaciju i biznis tranziciju kako bi privredu USK-a vratili na noge i učinili mnogo konkurentnijom. Na taj način stvoriti uslove za privlačenje stranih i domaćih investicija, rast zaposlenosti, značajniji rast plata i u konačnici bolje uslove za život građana Unsko-sanskog kantona. Također, PoMAK će insistirati na efikasnijem gospodarenju šumama, donošenju strateških i planskih dokumenata i zakonskih rješenja, proglašenju novih zaštićenih područja, razvoju turizma i poljoprivrede, kao i novih eko-proizvoda za prepoznatljivost Kantona.

Nadalje, PoMAK planira uvesti univerzalni održivi finansijski pristup svim zdravstvenim uslugama koje će se efikasno i kvalitetno pružati osiguranim licima kroz finansijski održivu zdravstvenu zaštitu. Smatramo da transformacija Kantonalne bolnice u Klinički centar u USK-a jeste ambiciozan, ali ne i nedostižan cilj, kao i savremeni centar za rehabilitaciju i aktivni odmor Lječilišta Gata.

PoMAK-a je svoj program posvetio i obrazovnom sektoru kome je potrebna reforma koja nikad nije dovršena od strane bilo kojeg saziva vlasti. Kanton se bori sa kontinuiranim smanjenjem broja učenika, dok se visoko obrazovanje praktično gasi zbog nedostatka studenata. Stoga, nova rješenja se moraju donositi hitno a PoMAK ih jasno definira od predškolskog, preko osnovnog i srednjeg pa sve do visokog obrazovanja. Univerzitet mora biti generator razvoja i glavna pomoć privredi, te proizvoditi kadar potreban privredi USK-a.

Problemi u zdravstvu i obrazovanju, privredi i svim drugim sferama života obilježili su protekle četiri godine u Unsko-sanskom kantonu. Međutim, PoMAK sada govori o rješenjima!

Vizija našeg pokreta je razviti i unaprijediti naše institucije koje će raditi za građane na načelima solidarnosti i pravičnosti, te posvećenosti pružanju kvalitetne i efikasne usluge.

Svemu tome preduslov je vraćanje integriteta institucijama i istinska borba protiv korupcije!

Privreda za 21. stoljeće, obrazovanje za 21. stoljeće, zdravstvo za 21. stoljeće. To je Unsko-sanski kanton kakav zaslužujemo!

Pošteno, jače, krajiški!