Pokret „Ženski marš“ najavio je nove proteste u Sarasjevu te su pozvali sve građane da se priključe demonstracijama sutra sa početkom u 12:05 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

– Budući da su se Vijeće ministra Bosne i Hercegovine i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine oglušili o zahtjeve sa protesta od 6. aprila 2021. ovoga puta zahtijevamo od zastupnika/ica, delegata/tkinja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine da ODMAH:

– u skladu sa Poslovnicima o radu pokrenu smjenu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Vlade Federacije Bosne i Hercegovine;

– imenuju novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji će u roku od 14 dana po imenovanju javnosti predstaviti jasan i provodiv Akcioni plan borbe protiv pandemije korona virusa i upravljanja krizom – saopćeno je iz Pokreta „Ženski marš“ .

Pružena podrška
Incijativa „Borba za život“, koja je sada već prerasla u pokret „Ženski marš“, svakodnevno dobiva sve veću podršku građana i građanki Bosne i Hercegovine. Podršku su imenom i prezimenom iskazali i nastavnici, suradnici i studenti Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Muzičke akademije, Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Podršku su iskazali i prosvjetni radnici i građani svih gradova i općine Unsko-sanskog kantona, te Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine.

– Naši zahtjevi su formulirani u dopisu koji smo pripremile i koje na dan protesta, 17 aprila 2021. godine e-mailom šaljemo na adrese svih zastupnika, delegata u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Također dopis sa zahtjevima i sve mail adrese zastupnika, delegata u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Federalnog parlamenta Bosne i Hercegovine sa naznakom po izbornim jedinicama posredno i neposredno izabranih objavile smo na našoj Facebook stranici Ženski marš (@ZenskiMars), te pozivamo svakog odgovornog građana da sa svoje e-mail adrese pošalju isti zahtjev – navedeno je .

Protokol protesta
Kako je navedeno, protesti počinju u sutra 12:05 sati

12:05 – 13:30 protesti ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine

Za vozače:

10:45 – 11:15 Mjesto okupljanja za vozila je plato ispred Željezničke stanice. Tu će se vršiti podjela transparenata i formiranje kolona.

11:15 – 11:45 Protestna vožnja: od platoa ispred Željezničke stanice do raskrsnice ulica Zmaja od Bosne – Hamdije Čemerlića i dalje do raskrsnice ulica Zmaja od Bosne – Vrbanja.

Za pješake:

11:30 – 11:55 Mjesto okupljanja za pješake je ispred Zemaljskog muzeja.

11:55 – 12:05 Protestna šetnja: od Zemaljskog muzeja do Parlamentarne skupštine BiH.

Pridržavanje epidemioloških mjera
Molimo sve građane i građanke koji žele podržati proteste u subotu da se pridržavaju epidemioloških mjera, podrže nas kao vozači u svojim automobilima i u dozvoljenom broju (maksimalno 20 u grupi) sa maskama i distancom od 1,5 metra (pješaci) ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na protestima govore:

– Predstavnice “Ženskog marša”

– Doktor Bakir Nakaš

– Edina Gugać

Rok istekao 13. aprila
Dana, 6. aprila 2021. godine s početkom u 12:05 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održani su mirni protesti pod nazivom „Borba za život“.

Neformalna grupa građana i građanki je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zahtjevala uvođenje obaveznog PCR testiranja za sve ulaske u Bosni i Hercegovinu i podnošenje neopozive ostavke kako Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, tako i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Rok za postupanje po zahtjevima neformalne grupa građana i građanki Bosne i Hercegovine istekao je 13. aprila 2021. Iako smo naše zahtjeve blagovremeno uputile poštom i predale na protokol svih ministarstava Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i ponudile tri mogućnosti odgovora na naš zahtjev, niko od pomenutih nivoa se nije udostojio ni odgovoriti, a kamoli udovoljiti zahtjevima neformalne grupe građana i građanki koji su podržali proteste i zahtjeve incijative „Borba za život“.

(avaz)