Ubistvo dva policajaca nazvano je terorističkim aktom na sjednici opštinskog vijeća Novi grad Sarajevo. Od svih relevantnih agencija zatraženo je da se uključe u rasvijetljavanje ovog slučaja. Zatražene su i izmjene u Zakonu o krivičnom postupku i izmjene Zakona o policijskim službenicima na svim nivoima gdje će se proširiti ovlaštenja policije.

Od sudova se traži da pooštre politiku kažnjavanja počinilaca krivičnih djela koja uključuju napade na državu, državne organe i živote građana.

Pucanj na policajaca na dužnosti je pucanj u državu, poručili su danas dužnosnici sarajevske općine Novi Grad ocijenivši ubistvo policajaca, terorističkim aktom. Nije dovoljno pomoći kantonanom MUP-u, ovaj tragičan događaj nadilazi entitetske granice. U raskrinkavanju automafije moraju se uključiti sve policijske agencije, poručeno je.

“Ovo bi trebao da bude posao državnih policijskih agencija, bilo da se radi o organizovanom kriminalu ili terorizmu.To je posao državnih agencija, Državne agencije za istrgE i zaštitu SIPE, Tužilaštva BiH, Obavještajno sigurnosne agencije, Granične policije itd. Nažalost ovdje smo čuli da oni samo pomažu MUP-u KS. Trebalo bi biti obratno. MUP KS bi trebao njima da pomaže da oni ovo rade a ne da oni pomažu MUP-u KS. Vidi se da je ovo vrsta kriminala na koju MUP sam ne može odgovoriti. Ovdje je ključni problem entitetska granica i kriminal koji dolazi sa druge strane entitetske granice gdje MUP KS sam ne može vršiti operativne i druge mjere”, kazao je Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo.

Da u Bosni i Hercegovini postoji automafija, nije nepoznanica za policiju Kantona Sarajevo. Njeno djelovanje kroz organizirane strukture prepoznato je još devedestih godina, kada su počele prve konkretne policijske akcije. No tek 2010. godine okarakterisano je organiziranim kriminalom, za što je nadležno državno tužilaštvo.

Problem organizovanog kriminala i krađe motornih vozila u kantonu Sarajevo traje od 1996. godine. Kao uprava policije mi smo u saradni sa Tužilaštvom BiH 2010. godine prepoznali i ukazali da se radi o djelu koje je iz nadležnosti Suda BiH i da bi to trebalo da bude okarakterizovano kao djelo organizovanog kriminala. Tad smo imali akciju pod nazivom “Kamen” gdje je više lica procesuirano i dobilo je sudski epilog da bi 2013. ponovo izveli jednu akciju pod nazivom “Volan” gdje je takođe nosilac aktivnosti bilo Tužilaštvo BiH” istakao je Mevludin Halilović, komesar MUP-a Kantona Sarajevo.

Nakon posljednje akciije “Volan” koja je podignuta protiv 27 osoba zbog organizovanog auto-kriminala, statistički broj ukradenih vozila je smanjen, no, kako dodaje komesar problem nije riješen jer saradnje policijskih agencija i dalje nema.

“Ukoliko ne bude nastavljena saradnja ovaj problem neće biti riješen. Mi i dalje smatramo da se radi o organizovanom kriminalu teških krađa motornih vozila, ovaj problem ne može biti riješen parcijalno na način kako je do sada rađeno”, objasnio je Halilović.

Ono što posebno zabrinjava je agresivnost kriminlnih grupa koje sve češće napadaju policijske službenike u Kantonu Sarajevo, a posebno uz upotrebu vatrenog oružja. Poljednji napad bio je posebno svirep, naročito zbog činjenice da je na policajce otvorena vatra s oružjem velike vatrene moći u momentu dok su se nalazili u vozilu. Zbog toga su danas predložene i izmjene Zakona o krivičnom postupku koje podrazmijevaju teže kazne, ali i izmjene Zakona o policijskim službenicima, kao i uvođenje videonadzora na entitetskim linijima.

“Nevjerovarno je da u aktuelnom Zakonu o policijskim službenicima policajcima nije dozvoljeno ispaliti ni hitac upozorenja. To samo od sebe govori kakve su njihove mogućnosti”, naglasio je Toni Vukadin, vijećnik Stranke demokratske akcije u opštinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je prije nekoliko mjeseci podiglo optužnicu protiv 27 osoba, pripadnika automafije. Mnogi od njih su povratnici u vršenju krivičnih djela pa čak i napada na policijke službenike. Zato podsjetimo na služebene podatke. U prvih devet mjeseci ove godine sarajevska policiija podnijela je izvještaj protiv 13 osoba od kojih su 10 povratnici u ovo kazneno djelo. U jednom slučaju donesena je presuda, za ostale ili su u tijeku suđenja, istrage ili su u fazi prijava. Ili kako je danas naglašeno: Kaznena politika, uz nedostatak represivnih mjera, ohrabruje kriminalce, i to mora biti zaustavljeno.