Policija bacila suzavac, demonstranti Molotovljeve koktele: Žestoka poruka Gvajda

Ako je režim mislio da smo dostigli maksimalan pritisak, na mogu ni da zamisle koliko možemo podnijeti

Avaz.ba

Samoproglašeni predsjednik i lider opozicije u Venecueli Huan Gvajdo (Juan Guaido) poručio je svojim pristalicama tokom protesta u Karakasu da su demonstracije nepovratan proces i da će se nastaviti svakoga dana dok se ne dostigne sloboda.

– Na pravom smo putu, nema povratka – poručio je Gvajdo, javio je BBC.

On je najavio da će od danas početi serija štrajkova koja bi na kraju dovela do generalnog štrajka, navodi britanski javni servis.

– Ako je režim mislio da smo dostigli maksimalan pritisak, na mogu ni da zamisle koliko možemo podnijeti – poručio je Gvajdo okupljenima.

Istovremeno, u Karkasu su organizirane provladine demonstracije, za koje predsjednik Nikolas Maduro (Nicolas) kaže da su organizirane povodom proslave Međunarodnog dana rada, 1. maja. 

Predsjednik Maduro ranije je u televizijskom obraćanju opisao Gvaidove pristalice kao “malu grupu” čiji plan je propao, dok je lider opozicije ponovio pozive građanima Venecuele da izađu na ulice kako bi dovršili ono što je on nazvao “posljednjom fazom” njegovih napora da svrgne Madura.

U sukobima opozicije i policije u utorak je, prema zvaničnicima Venecuele, povrijeđeno 69 ljudi, dok je neke agencije javljale da je u sukobima ranjeno 100 ljudi.

(Autor: Avaz)