Predsjednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma (KIF) zapadnog Balkana Marko Čadež ocijenio je da političke odluke znatno utječu na privredna kretanja u regionu, zbog čega bi ih političari trebali donositi gledajući na njih iz poslovnog ugla. 

– Politika se ne može odvojiti od ekonomije. To vidimo ne samo po našim primjerima, kao što je odluka Prištine da uvede takse od 100 posto na robu iz centralne Srbije i BiH, već i po najvećim globalnim pitanjima – rekao je Čadež za crnogorske medije.

On je rekao da predstavnici 350 hiljada regionalnih kompanija okupljenih u KIF-u poručuju političarima da iz poslovnog ugla gledaju kako će određivati budućnost ljudi koji ovdje žive.

Privreda i biznis uvijek gledaju i počinju od onoga što je zajednički interes, a ne od onoga što razdvaja. Ukoliko su političke odluke takve da usporavaju ekonomiju i ne daju da se razvija biznis, samim tim neće biti dovoljno posla, para u budžetu, niti će biti renoviranih škola i bolnica – ocijenio je Čadež. 

Naveo je da je politika itekako danas uzdrmala privredna kretanja i globalnu trgovinu.

– Mi sada vidimo globalna usporavanja svjetske trgovine samo zbog toga što se svi osjećaju nesigurno u tome kako će se razvijati novo geostrateško rivalstvo između najvećih igrača kao što su Kina i SAD, i kako će se u tom slučaju pozicionirati Evropa – rekao je Čadež. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba