Objavljeno je to nakon sastanka predstavnika/ca udruženja, ustanova i organizacija za žrtve porodičnog  nasilja i predstavnica Inicijative #spasime s predsjednikom vlade Andrejem Plenkovićem.

Izmjene zakona trebale bi uskoro biti upućene u javnu raspravu, nakon toga u Vladinu i saborsku proceduru, a predviđeno je da na snagu stupe 1. januar 2020.

Radi se o izmjenama tri zakona – Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Zakona o kaznenom postupku.

“Pooštravamo kaznenu politiku jer smo kazne za ona kaznena djela vezana za nasilje u porodici pooštrili i želimo zaprijetiti snažnijim kaznenim djelima i svima onima koji žele počinjavati takva kaznena djela da to neće proći lako, već će im biti izrečena teža kazna“, izjavio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Maja Mamula iz Ženske sobe istakla je da su polni odnos bez pristanka, koji “odlazi u povijest i briše se”, te kazna za silovanje od tri do deset godina izuzetno značajne promjene za sve one koji rade s osobama koje su preživjele seksualno nasilje, a time, kaže, zakonodavac upućuje jasnu poruku da je to ponašanje koje se više neće tolerirati.

Ministrica za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je da je napravljen hodogram vezano za osnivanje sigurnih kuća u šest preostalih županija koje ih nemaju, najavivši da se pripremaju projekti u svih šest županija koji će biti prijavljeni u Europski socijalni fond.

Priprema se i prijava na projekt vezan za senzibilisanje javnosti oko štetnih posljedica nasilja u porodici i nad ženama. U fokusu će biti edukacija za nultu toleranciju na nasilje te ministrica Bedeković očekuje da će projekat, koji bi takođe trebao biti finansiran iz Europskog socijalnog fonda, krenuti krajem godine.

Izvor vijesti: Redakcija / lolamagazin.com