U bratunačkom prigradskom naselju Suha, danas je obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima. Tim povodom, proučena je Fatiha i položeno cvijeće na spomen-obilježju za 140 civilnih žrtava rata ovog naselja.

Položeno je cvijeće i proučena Fatiha i pored obilježja masovne grobnice u centru Suhe, koju su nakon ekshumacije haški istražitelji i predstavnici Međunarodnog instituta za traženje nestalih proglasili najtužnijom masovnom grobnicom u BiH.

Iz ove grobnice u maju 2005. godine ekshumirano je 30 bošnjačkih civila, među kojima 20 žena, 10 muškaraca i osmoro djece. Ekshumirano je i tijelo Zekire Begić, koja je bila u devetom mjesecu trudnoće.

Ona i njena beba, nakon ekshumacije i identifikacije, dvije godine kasnije, ukopane su u porodičnom mezarju Janjari kod Bijeljine.

Izvor: Avaz

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.