Američki državni sekretar Mike Pompeo tokom današnje posjete Rimu, koja je zasjenjena njegovom kritikom Vatikana zbog težnje ka bližim odnosima s Pekingom, verbalno je napao odnos Kine prema vjerskim slobodama.

– Nigdje se vjerska sloboda ne napada više nego u Kini – rekao je Pompeo na simpoziju koji je organizovala američka ambasada.

Pompeo, koji tvrdi da je zagovornik vjerskih prava, osudio je Peking zbog odnosa prema ujgurskoj muslimanskoj manjini i rekao da su se sve vjerske grupe suočile s represijom, javio je BBC.

– Kineska komunistička partija napala je svaku vjersku zajednicu u Kini, protestantske kućne crkve, tibetanske budiste, poklonike Falun Gonga i mnoge druge. Čak ni katolici nisu pošteđeni ovog vala represije – rekao je.

Kina je dosljedno branila svoje ophođenje prema ljudskim pravima i negirala bilo kakvo zlostavljanje Ujgura.

Vatikanski zvaničnici izrazili su iznenađenje prošle sedmice kada je, uoči planirane posjete Rimu, Pompeo u konzervativnom katoličkom časopisu objavio esej u kojem je oštro kritikovao Svetu Stolicu zbog planova za obnovu dvogodišnjeg sporazuma s Pekingom.

Izvor: Vijesti.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.