Izbori koji će se održati 07. oktobra izgledaju tako blizu, međutim, dramatični događaju na području Unsko-sanskog kantona su dostigli toliki stadij bitnosti da se mora hitno djelovati već sutra, tako da je popriličan rizik izbore i novu Vladu čekati.

Tzv. manjinska Vlada premijera Rošića je u dvije godine vladanja imala niz afera, a posljednja od njih koja traje duži period svakako je izbor policijskog komesara. U cijelu priču se prije nekoliko dana uključila i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država koja se zalaže za princip izbora najboljih i prvorangiranih kandidata, a podsjetimo Vlada je zbog samo njima poznatih razloga odbila imenovati komesara sa liste uspješnih koje je Vladi dostavio Nezavisni odbor.

Zbog kojih razloga prije svega premijer Rošić i ministar unutrašnjih poslova Ramić odbijaju i odugovlače ovaj proces građani već imaju svoj stav.

Skupština Unsko-sanskog kantona je imenovala i Vladu i Nezavisni odbor, logičnim slijedom su nastupili predstavnici Kluba nezavisnih zastupnika, Jusić Nisvet i Kadirić Nijaz kada su zatražili vanredno za sjedanje na kojoj bi razmatrali informaciju Vlade i Nezavisnog odbora o proceduri i procesu prilikom izbora policijskog komesara, te na osnovu rasprave o ovim informacijama donijeli rješenja koja bi ubrzala rješavanje ovog gorućeg pitanja.

Unsko-sanski kanton je u najvećim sigurnosnim izazovima od njegovog osnivanja i završetka rata, s obzirom da migrantska kriza potresa jedino ovaj kanton. Nakon što su dobili Informaciju od Nezavisnog odbora, a Vlada još jednim korakom usporava cijelu priču zbog nedostavljanja svog izvještaja, 10 zastupnika u Skupštini je sazvalo vanrednu sjednicu u ponedjeljak.

Da bi se sjednica održala, usvajanje dnevnog reda mora podržati 16 zastupnika, dakle potrebno je još 6 koji žele riješiti ovaj problem. Ono što bi moglo biti zanimljivo je činjenica da ukoliko rješavanje problema bude išlo u pravcu kojeg traži i Američka Ambasada, prvi korak bi trebala biti smjena Vlade premijera Rošića. Teško je očekivati da Vlada premijera Rošića ipak prihvati prijedlog Nezavisnog odbora, tako da u ponedjeljak kao jedino rješenje se nameće imenovanje nove Vlade, ukoliko bude 16 zainteresiranih za rješavanje sigurnosne situacije u Krajini.

U prilogu pogledajte spisak 10 zastupnika koji traže vanrednu sjednicu, ostalih 20 će biti na potezu u ponedjeljak sa početkom u 10 sati: