Premijerka Mej došla je na samit tražeči kraću odgodu Brexita
Ponoćni dogovor u Briselu: EU i Tereza Mej odgodili Brexit do 31. oktobra

Ovo rješenje znači da će Britanci gotovo sigurno birati zastupnike u novi saziv Evropskog parlamenta

Avaz.ba

Brexit je odgođen po drugi put, ovaj put do 31. oktobra 2019., odlučili su premijeri i predsjednici 27 država članica Evropske unije na samitu koji je završio sat i po nakon ponoći u Briselu. 

Prvi datum očekivanog izlaska Velike Britanije iz EU bio je 29. marta, pa je to odgođeno do 12. aprila, da bi noćas ponovo bilo odgođeno do noći vještica. Bez ikakvih garancija da i tada, uoči 31. oktobra, neće ponovo biti odgođen.

– Tokom tog razdoblja, smjer djelovanja bit će potpuno u rukama Britanije. Britanija može ratificirati sporazum o povlačenju i u tom slučaju produljenje će biti okončano. Također može ponovno razmisliti o cijeloj strategiji Brexita. To može dovesti do promjena u političkoj deklaraciji, ali ne i u sporazumu o povlačenju. Do kraja ovog razdoblja, Britanija također ima mogućnost povlačenja aktivacije članka 50. i odustajanja od Brexita u potpunosti – rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na press konferenciji po završetku summita. Završio je porukom Britancima: “molim vas nemojte protratiti ovo vrijeme”.

Premijerka Tereza Mej (Theresi May) došla je na samit tražeči kraću odgodu Brexita do 30. juni, nadajući se da u tom slučaju neće morati provesti izbore za Evropski parlament, koji se održavaju od 23. do 26. maja. Tusk je, s druge strane, predlagao dužu odgodu od godinu dana. No, lideri 27 država članica nisu se priklonili ni idejama Mej i Taska, a najveće protivljenje dužoj odgodi izražavao je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) , no i on je ostao usamljen jer je većina ostalih lidera zagovarala dužu odgodu na tragu Tuskove ideje, tako da je na kraju sve završilo kompromisom – odgodom do 31. oktobar.

Kritičari tog rješenja, koji su se javili u medijima i analizama, smatraju da to nije dovoljno kratak rok da stvori pritisak na britanski parlament koji je triput odbio sporazum o povlačenju i od kojeg se očekuje da ga iz četvrtog pokušaja ipak prihvati, ali nije ni dovoljno dug da omogući Evropskoj uniji da se fokusira na druge važne teme i odluke koje treba donijeti, umjesto da bude opsjednuta krizom oko Brexita.

Ovo rješenje znači da će Britanci gotovo sigurno birati zastupnike u novi saziv Evropskog parlamenta, koji će potom napustiti EP kad njihova zemlja napusti EU, nakon čega će na njihovo mjesto doći izabrani zastupnici iz drugih zemalja.

(Autor: Avaz)