Home Plus Ekonomija Ponovno poskupljuje gorivo za 5 feninga

Ponovno poskupljuje gorivo za 5 feninga

40
0

U posljednjih sedam dana u Sektor za cijene i analizu tržišta Ministarstva trgovine Federacije BiH prispjelo je blizu 300 zahtijeva za promjenu cijena na benzinskim postajama.

“Zahtjevi se većinom odnose na povećanje u prosjeku od pet feninga, što predstavlja novi val poskupljenja u odnosu na prošli vikend”, rečeno je za Klix.ba iz Sektora za cijene i analizu tržišta pri Ministarstvu trgovine FBiH.

Potvrđeno je da 300 pristiglih zahtjeva odgovara broju gotovo svih benzinskih postaja u Federaciji Bosne i Hercegovine, a očekivana prosječna cijena u Federaciji iznosi 2,10 konvertibilnih maraka. S druge strane, cijene sirove nafte u svijetu u posljednjih mjesec dana doživljavaju oscilacije. Tako je 23. travnja cijena sirove nafte (brent) iznosila je oko 64 dolara po barelu, početkom svibnja iznosila je 67 dolara, dok danas iznosi 66 dolara. Javnost je zgrožena najavom da će gorivo poskupjeti naglašavajući kako distributeri goriva podižu cijene brzinom svjetlosti čim za jedan dolar skoči nafta na svjetskom tržištu, dok im treba po nekoliko mjeseci da spuste cijene ukoliko dođe do pada cijena u svijetu. Ova poskupljenja odrazit će se i na cijene ostalih proizvoda.

 

//avaz