Ponovo rastu cijene goriva: Evo za koliko poskupljuju gas i benzin

krajina.ba
Gorivo i gas na pojedinim benzinskim stanicama u Republici Srpskoj poskupjeli su za sedam feninga po litru, a i ostale će uskoro krenuti tim putem.

Gorivo i gas na pojedinim benzinskim stanicama u Republici Srpskoj poskupjeli su za sedam feninga po litru, a i ostale će uskoro krenuti tim putem.

 Iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata u Privrednoj komori RS pojašnjavaju da su nove cijene rezultat poskupljenja barela sirove nafte na svjetskom tržištu.

Saša Ćejić, iz pomenute grupacije, potvrdio je da je došlo do skoka cijene sirovog barela nafte na svjetskoj berzi sa 67 na 72 dolora.

“Na svjetskoj berzi sirova nafta je poskupjela, zbog čega će litar benzina ili dizela iznositi oko 2,15-2,16 KM”, rekao je Ćejić i naglasio da će u sljedećih nekoliko dana doći do poskupljenja goriva na svim benzinskim stanicama za sedam feninga.

Rafinerije u okruženju su, prema njegovim riječima, digle cijenu benzina i dizela za sedam feninga, a uzrok poskupljenje je cijena na svjetskom tržištu.

“Ko nije imao zalihe goriva, već je digao cijene, jer je gorivo kupio po novoj cijeni. Onaj ko trenutno na raspolaganju ima zalihe goriva, cijenu još nije digao, ali će to uskoro učiniti”, objašnjava Ćejić.

Vjest o novom poskupljenju goriva među vozačima proširila se munjevitom brzinom, zbog čega su se juče prilikom dolaska na neke od benzinskih stanica prvo informasali da li je i za koliko došlo do poskupljenja određenih vrsta goriva.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” Banjaluka, kazao je da je RS u toku prošle godine u regionu imala najjeftinije gorivo, kao i to da sada ima skuplje gorivo i od Austrije.

“Po cijeni goriva sada smo u nivou sa Srbijom i Hrvatskom. Kada pogledate kolike su plate kod njih u odnosu na naše, onda je gorivo preskupo za naše građane. Ovo će dovesti do toga da osnovne životne namirnice poskupe, jer je već došlo do poskupljenja žitarica”, ističe Srdić.

Zadnje poskupljenje goriva bilo je 1. februara ove godine, kada je na snagu stupio izmijenjeni zakon o akcizama BiH, te je cijena goriva skočila za oko 18 feninga po litru.

 

Faruk Lemeš treba našu pomoć da se izliječi od leukemije

Faruk Lemeš (11) se liječi od leukemije od kraja 2015. godine. Nakon prvog liječenja, bolest mu se vratila u novembru 2017. godine.

S obzirom da liječenje na hematoonkologiji u Sarajevu nije dalo rezultate, Faruk je s porodicom otputovao u Tursku, u bolnicu MEDIKAL PARK Bahcelievler Istanbul.

Predračun za liječenje do transplantacije bio je 40.000 eura, a novac je prikupljen zahvaljujući rodbini, komšijama, prijateljima i poznanicima. Međutim, Faruk je u međuvremenu imao dvije operacije i dodatno bolničko liječenje, pa cifra sada iznosi 50.000 eura. Nažalost, porodica je u mogućnosti da uplati samo dio iznosa, 23.000 eura, zbog čega su primorani tražiti pomoć humanih ljudi.

Faruku možete pomoći uplatom novčanih sredstava na sljedeći način:

ZA UPLATE IZ BiH: 

Banka: Adiko Bank d.d.
Korisnik: Fikret Lemeš
Br. Računa: 306 115 385 085 21 40

ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA:

BA: 39 306 033 292 841 13 78
SWIFT code bank: HAABBA22
Partija: 29284113

Pozivom na humanitarni broj 090 291 068 (BH Telecom) donirate 2 KM.

Pomoći možete i preko aplikacije GOFUNDME.COM koja je posebno pogodna za one iz inostranstva koji žele izvršiti donaciju.

 

 0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...