Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, petoga zaredom, dosegnuvši najviše razine od studenoga prošle godine, što se zahvaljuje dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva i sukobu u Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,8 posto, na 70,34 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,9 posto, na 63,08 dolara.

Nakon što su u prvom tromjesečju skočile oko 30 posto, cijene su nafte porasle i u prvom tjednu drugog kvartala, dosegnuvši najviše razine od početka studenoga prošle godine.

Poticaj cijenama pružili su u petak bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada. U ožujku je u SAD-u otvoreno 196.000 radnih mjesta, više nego što se očekivalo i znatno više nego mjesec dana prije.

Dobri pokazatelji iz SAD-a

Ti su podaci ublažili strahovanja od prebrzog usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, a time i od slabljenja potražnje za energentima.

„Ovi su podaci dovoljni da bi održali cijene nafte na američkom tržištu iznad razine od 60 dolara barem nekoliko tjedana”, kaže Josh Graves, strateg u tvrtki RJO Futures.

Podršku cijenama pruža i nada ulagača da će uskoro SAD i Kina postići trgovinski dogovor, čime bi se završio carinski rat, koji je prošle godine negativno utjecao na dva najveća svjetska gospodarstva.

Nakon još jednog kruga pregovora, predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je krajem prošloga tjedna da su dvije zemlje vrlo blizu postizanja sporazuma, koji bi mogao biti objavljen u roku od četiri tjedna.

Cijene nafte potiče i smanjena proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije, koje se pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno.

Cijene nafte rastu i zbog sankcija SAD-a na naftni sektor Irana i Venezuele, što dodatno ograničava ponudu na tržištima.

Ponuda na tržištima mogla bi biti smanjena i zbog sukoba u Libiji između međunarodno priznate libijske vlade i pobunjeničkih snaga.

„Razvoj situacije u Libiji poticajan je za cijene nafte. No, zasad se nafta iz Libije isporučuje i vjerojatno će tako i ostati”, kaže John Kildoff, partner u tvrtki Again Capital.

Rekordna proizvodnja u SAD-u

S druge strane, rast cijena nafte ograničen je zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za naftom, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

Prošloga je tjedna objavljeno da je proizvodnja u SAD-u dosegnula rekordnih 12,2 milijuna barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

A proizvodnja bi mogla i dodatno porasti, s obzirom da je u petak tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u znatno povećan nakon šest tjedana smanjenja tog broja.

Broj aktivnih postrojenja povećan je za njih 15, na ukupno 831 postrojenje. U istom lanjskom razdoblju aktivno je bilo 808 postrojenja.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako cijene nafte dodatno porastu, te planove bi mogli i odgoditi.

(Vijesti.ba)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.