Susjedna država ovakvim zakonskim rješenjem svrstala se uz zemlje poput Sjeverne Koreje, Pakistana ili Sudana

Poreska uprava u Hrvatskoj od početka godine može da blokira bilo koju stranicu na internetu za koju procijeni da je “štetna za društvenu zajednicu”.

Advokat Vlaho Hrdalo kaže da se Hrvatska ovakvim zakonskim rješenjem svrstala uz zemlje poput Sjeverne Koreje, Pakistana ili Sudana.

Hrdalo smatra da ovakav zakon daje prevelika ovlaštenja Poreskoj upravi, odnosno da se može iskoristiti protiv osobe za koju prethodno nije pravomoćno utvrđeno da je počinila neko kažnjivo djelo, piše portal “Indeks.hr”.

Prema njegovim riječima, ovakav zakon omogućava Poreskoj da prvo sruši internet stranicu, ali da razliku od te ustanove dokaze treba da osigura vlasnik.

Hrdalo je naveo da su moguće zloupotrebe Zakona, te da je to dodatno oružje osobama iz sistema koje se žele s nekim obračunavati.

Prema Općem poreskom zakonu, koji je u Hrvatskoj stupio na snagu 1. januara, Poreska uprava može blokirati bilo koju stranicu na internetu za koju, prema nedefiniranim kriterijumima, procijeni da je štetna.

“Indeks.hr” navodi da i u drugim evropskim zemljama, poput Francuske, Belgije, Danske, Estonije, Poljske ili Češke, postoji mogućnost da poreska ili druga državna tijela blokiraju sadržaj na internetu, ali su njihova ovlaštenja znatno preciznije definirana.
Iz Poreske uprave su naveli da je riječ o kontroli obavljanja djelatnosti putem interneta i propisivanju normativnih mehanizama koji će omogućiti da se spriječi poslovanje putem interneta kada se obavlja izvan zakonskih okvira.

Dodatni razlog za propisivanje navedene odredbe je da se spriječi da se obavljanjem privredne djelatnosti putem interneta izbjegne oporezivanje prihoda, a sprečava se i teško nadoknadiva šteta za društvenu zajednicu, poručili su iz Poreske.