Porezna uprava Federacije BiH je 22.12.2015. godine izvršila kontrolu 194 poslovna subjekata na području cijele Federacije BiH. U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH su otkrili 55 neprijavljenih radnika i 10 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Zbog zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranja prometa, zapečaćeno je 30 objekata i izdato je 80 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 255.800,00 KM.

Kontrole su izvršene na osnovu obavještajno-istražnih podataka, ali i prijava građana koji su informacije o nepravilnostima dostavili Poreznoj upravi FBiH putem e-maila: [email protected] i [email protected], te putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610 i putem besplatnog poziva 080 020 333.

Porezna uprava FBiH će u cilju povećanja porezne discipline i sprečavanja sive ekonomije nastaviti aktivnost kontrole zakonitosti poslovanja, evidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja i kontrole rada na crno i poziva građane da na navedene adrese i telefone dostave sve informacije o nepravilnostima u vezi poštivanja poreznih i drugih zakona.