Državna poduzeća i ustanove Federalnoj poreznoj upravi po osnovu neuplaćenih poreza i doprinosa za penzijsko i invalidsko te zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti duguju čak milijardu i jedanaest miliona KM. Poduzeća i ustanove u USK Poreznoj upravi duguju nešto više od sedamdeset miliona KM, a najveći dužnici su velikokladuški Agrokomerc i Služba za zapošljavanje USK-a.

Dioničko društvo „Agrokomerc“ iz Velike Kladuše i Javna ustanova Služba za zapošljavanje USK-a Kantonalnom poreznom uredu u Bihaću, kako kaže njegov rukovodilac Mensura Šarić, predstavljaju najveći problem i čine čak 98 % ukupnog duga. Agrokomerc, koji duguje više od 39 miliona KM, Odlukom Vlade Federacije je u financijskoj konsolidaciji koja neće riješiti problem njihovog dugovanja.

O ovome će odlučivati zakonodavci, a Porezna uprava FBiH je u slučaju Agrokomerca poduzela sve mjere prinudne naplate. Šarić ističe kako je najveći problem Služba za zapošljavanje koja je s 29 miliona KM specifičan dužnik. Za svoje uposlenike redovno uplaćuje poreze i doprinose, međutim, kako kažu,ovo su dugovi zbog doprinosa za zdravstvo za nezaposlene osobe.

Sve mjere prinudne naplate poduzete su i za Službu za zapošljavanje USK-a, ali nisu blokirali račun. U rješavanje ovoga problema trebala bi se uključiti cjelokupna zajednica, smatraju u Poreznoj upravi Federacije BIH.

Porezna uprava je zbog dugova blokirala račune Agrokomerca, Zavoda za prostorno uređenje Grada Bihaća, Krajinameta Bihać, Regionalne deponije, te Sanotaf iz Ključa. Sedam dužnika su s Poreznom upravom potpisali sporazum o plaćanju duga na rate, jedan je podnio molbu a za jednog je odloženo plaćanje do okončanja upravnog spora. U Kantonalnom poreznom uredu ističu kako će sav dug biti naplaćen, ali su problem dužnici Agrokomerc i Služba za zapošljavanje USK-a.

//RTV USK