Plantaža američke borovnice u Vikićima ovih dana opravdava svoje postojanje.

U ovaj porodični projekat sa 6.000 sadnica na površini od 2,5 dunuma Nusret i Sanela Sušić uložili su preko 300.000 maraka.

Uz pomoć USAID-a podignuta je protugradna zaštita, a Grad Bihać podržao je nabavku hladnjače i mlina za preradu borovnice.

Ovdje se radi od jutra do mraka, rekli su nam. Zadovoljni su jer im epidemiološka kriza u svijetu nije ugrozila izvoz, imaju osigurano tržište sa sav urod.

Odmah po isporuci su i plaćeni, tako da na vrijeme mogu isplatiti radnike koje angažuju u berbi i time se krug zatvara, kažu Sušići .

Ove godine za berbu angažovali su 25 radnika. Berba borovnice uveliko teče, a ove godine očekuju se rekordni prinosi.

(rtvusk.ba)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.