Među više od 40 žena iz Bosne i Hercegovine koje zarobljene u kampovima u Siriji čekaju povratak u našu zemlju nalazi se i 31-godišnja Selma Sultanović iz okoline Zvornika i njena dvoipogodišnja kćerka.

Selma se, prema navodima njene porodice, već dvije godine s kćerkom nalazi u kampu El Roj, udaljenom dvadesetak kilometara od turske granice unutar Sirije, odakle i ona i njena porodica na sve načine pokušavaju da se vrati u BiH ili u Švicarsku, gdje je do odlaska u Siriju živjela sa svojim roditeljima i sestrama.

– Selmina porodica živi u Lozani u Švicarskoj, gdje su početkom agresije stigli kao izbjeglice. Razgovarao sam sa Selminom majkom prije nekoliko dana i rekla mi je da su oni, još od Selminog odlaska u Siriju, u stalnom kontaktu sa švicarskim sigurnosnim organima, a sve da bi je pokušali izbaviti iz pakla u kome se nalazi.

Saznao sam da su prije mjesec imali razgovor s dvojicom predstavnika nadležnih službi Švicarske u vezi sa Selminim povratkom, ali detalje tog razgovora za sada ne možemo iznositi u javnost – kaže za naš list advokat Džemail Bećirović, zastupnik porodice Selme Sultanović pred nadležnim organima Bosne i Hercegovine.

Porodici je posebno teško, ističe Bećirović, što je Selma imala apsolutno liberalan, ustvari normalan odgoj i odrastanje, gdje je u roku završila fakultet i zaposlila se, živjela pristojnim životom te nije odavala bilo kakve radikalne stavove ponašanja.

– Očekujem da bi Selma Sultanović trebala stići u BiH na način kako je nedavno stigla grupa žena bivših pripadnika ISIL-a. Naravno, postoje procedure i treba ih poštovati. Ono što mogu reći je da je našim organima dostavljena adresa na kojoj bi Selma boravila u Sarajevu, kao i garancija da država u vezi s njenim boravak neće imati nikakve troškove – tvrdi advokat Bećirović.

Selma Sultanović telefonom kontaktira s jednom od svojih sestara u Švicarskoj, te je porodici uspjela poslati svoju i fotografiju svoje kćerke rođene u Siriji. Prema ranijim informacijama, suprug Selme Sultanović nalazio se u jednom od muških kampova u Siriji i navodno je bio u veoma lošem zdravstvenom stanju.

Kao što je poznato, Selma Sultanović je u Siriju otišla polovinom 2015. godine, odnosno nekoliko mjeseci nakon što se udala za mladića porijeklom iz Kozarca, koji je također živio u Lozani. Porodice su ih ispratile na turističko putovanje u Barcelonu, da bi se u vrijeme kad se iščekivao njihov povratak kući javili iz Turske, obavještavajući roditelje da odlaze u Siriju. Da ničim nisu odavali mogućnost odlaska u Siriju pokazuje upravo fotografija nastala u danu njihovog odlaska u Barcelonu. 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Porodica već dvije godine pokušava izbaviti Selmu Sultanović iz Sirije / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.