Tokom dana, redakcija portala Biscani.net dobila je informacije da se nepoznate osobe koriste logom i imenom portala Biscani.net, te na taj način objavljuju montirani “screenshot” članka o dešavanjima u Bihaću.

“Petnaestogodišnjak izvršio samoubojstvo”. Još ništa se ne zna koji je razlog. Policija na terenu. Bihać zavijen u crno!” jedan je od lažnih naslova koji su se pripisali portalu Biscani.net.

Drugi članak je povezan sa situacijom koronavirusa u Bihaću, u kojem se navodi da je u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać preminuo jedan od doktora.

“Dr. preminuo jutros u Bihaću od korona virusa (COVID-19)”, a u daljem tekstu članka se navodi: “Doktor preminuo jutros od korona virusa u Bihaću. Na žalost je preminuo u kantonalnoj bolnici dr. Irfana Ljubijankića”

Portal Biscani.net želi upoznati javnost sa pomenutim stvarima i upozoriti na lažne članke (lažne slike zaslona vijesti) koji su predstavljeni kao autorsko djelo našega portala. Napominjemo – ne nasjedate na ove fotografije, a ukoliko vidite slične, informaciju provjerite na način da navedeni članak pretražite na našem portalu. Također, ukoliko primijetite još ovakvih objava možete nas kontaktirati u inbox facebook stranice ili na: [email protected]

Podsjećamo, ovo je loša fotomontaža! Naime, portal Biscani.net ne koristi font koji je ovdje montiran, kao ni domenu “com”, nego “net”. Ne posjeduje sažetak vijesti iznad glavne fotografije, a na screnshotu je korišteno (drugi slučaj) i slično. Pored toga, na fotografijama se jasno vidi da je neko vrlo neiskusan na neukusan način pokušao krađom identiteta ovakve vijesti pripisati nama. Nadalje, redakcija portala Biscani.net je dobro upoznata s činjenicom da je koronavirus jedan iz skupine virusa, koji su godinama poznati, a novi oblik virusa iz ove skupine izaziva bolest COVID-19, te s tim u vezi ne bismo poistovjećivali virus s bolešću koju izaziva!

Pored toga, lažirani članci sadrže dosta pravopisnih i gramatičkih grešaka!

Napominjemo i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona upoznato sa ovim slučajevima i nadležni organi će se u narednom periodu pozabaviti sa onima koji su na ovakav način pokušali manipulisati javnost i čitaoce našega portala. Ukoliko ste vidjeli negdje ovakve objavljene “zaslone” laznih vijesti, pozivamo Vas da nam iste proslijedite u inbox na drustvenim mrezama Facebook ili Instagram, kao i bilo kakve dodatne informacije o laznim objavama kako bismo svi skupa pomogli MUP-u u istrazi.

Podsjećamo da mi nismo autori istih i da ćemo se potruditi da saznamo ko stoji iza neukusnih i neiskusnih montaža.

Biscani.net portal postoji 15 godina i nikad se nismo susreli sa ovakvim stvarima.

Redakcija portala Biscani.net