Poslanici o spremnosti CIK-a da provede fer i poštene izbore

avaz.ba

U Sarajevu je u toku nastavak sjednice Predstavničkog doma, a ovo je treći pokušaj da poslanici privedu kraju zasjedanje započeto još 30. maja te jednom prekidano 20. juna.

Sjednica je nastavljena izvještajem o razlozima neprimanja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta BiH u punopravno članstvo Evropske organizacije za osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA), s konkretnim prijedlogom mjera za otklanjanje uočenih slabosti.

S obzirom na to da sjednici ne prisustvuju ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović ni njegov zamjenik, Damir Arnaut, poslanik SBB-a, predložio je da se ova tačka skine s dnevnog reda, no poslanici su insistirali da, uprkos tome, obave raspravu o ovoj tački.

Oni su izrazili razočarenje odgovorima iz izvještaja koji im je dostavila Agencija.

Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a, kazao je da će kao najveća mrlja u radu aktuelne izvršne i zakonodavne vlasti ostati upravo odnos prema obrazovanju.

Đonlagić, koji je inače u ovom mandatu u parlamentarnu proceduru upućivao više izmjena Zakona o visokom obrazovanju, čijim usvajanjem bi došlo do znatnih poboljšanja u ovoj oblasti, ukazao je da su svi, bez obzira na neargumentirana opravdanja za neusvajanje tih izmjena o navodnoj nenadležnosti ovog doma za tu oblast, morali preuzeti odgovornost za rješavanje problema u obrazovanju, kao najvažnijem pitanju u ovom trenutku u BiH.

Poslanici bi trebali razmatrati i informaciju o aktuelnoj poziciji, ocjeni spremnosti i sposobnosti Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) da organizira i provede fer izbore u oktobru 2018. godine, a predlagači te tačke su poslanici Senad Šepić (NB), Hanka Vajzović (DF), Jasmin Emrić (A-sda) i Zaim Backović (BPS).

Na dnevnom redu je i tačka o radu, aktivnostima i postupcima CIK-a BiH u svjetlu predstojećih općih izbora i potrebe da budu organizirani u fer i poštenoj atmosferi, čiji su predlagači poslanici Damir Arnaut (SBB) i Saša Magazinović (SDP).

Po okončanju ove, planirano je održavanje i nove sjednice Predstavničkog doma BiH.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...