Velika Kladuša vječiti je krajiški upitnik kada je o politici riječ. Sa jedne strane je načelnik Fikret Abdić, koji prema preliminarnim rezultatima vodi za nekoliko stotina glasova u utrci za svoj drugi mandat ispred Jasmina Hušića, inače zajedničkog kandidata stranaka koje vode suprotnu politiku od Abdićeve, odnosno Laburističke.

Međutim, sam načelnik nije vlast, njegov nadređeni u većini stvari u lokalnoj samoupravi je Općinsko vijeće – konkretno, politička volja većina. Kladuško pitanje broj jedan jeste da li će Laburisti imati i vlast u Općinskom vijeću i na načelničkom mjestu, a samim tim kompletnu kontrolu nad ovom lokalnom samoupravom?

Nasuprot Laburistima nalazi se politička snaga koja nastoji povratiti nekadašnju poziciju. SDA Velike Kladuše najvjerovatnije će nakon potvrđivanja izbornih rezultata imati 5 vijećničkih mandata. Oko sebe žele okupiti većinu koja ne uključuje Laburističku stranku, no da li će u tome i uspjeti s obzirom na kladušku političku paradigmu, znat će se uskoro.

Izvor: RTVUSK

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.