Specijalni diplomatski predstavnik američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) za Siriju rekao je kako su američke snage vidjele dokaze ratnih zločina turske vojske tokom nedavne ofanzive protiv Kurda u toj bliskoistočnoj državi.

– Nismo vidjeli raširene dokaze etničkog čišćenja u napadu turske vojske, ali postoje izvještaji o nekoliko incidenata koje smatramo ratnim zločinima – rekao je Džejms Džefri (James Jeffrey) na saslušanju u Zastupničkom domu Kongresa.

Rekao je da američki zvaničnici istražuju te izvještaje i dodao da je zatražio objašnjenje turske vlade. SAD također istražuje izvještaj da je Turska tokom ofanzive koristila zabranjeni bijeli fosfor. 

Potvrdio je i tvrdnju ministra odbrane Marka Espera da je zbog turske operacije pobjeglo više od stotinu boraca Islamske države, istakavši kako se “ne zna gdje se oni nalaze”.  

Džefri i Metju Palmer (Matthew), zamjenik državnog sekretara koji je zadužen i za odnose s Turskom, svjedočili su drugi dan zaredom pred američkim Kongresom.
 Velik dio zastupnika, republikanaca i demokrata, ne slaže se s Trampovom odlukom o povlačenju vojske iz Sirije, koja je otvorila put turskoj vojsci da prijeđe granicu i napadne kurdske snage koje su godinama pomagale SAD-u u borbi protiv militanata Islamske države. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba