Dana 12. januara, prije manje od tri mjeseca, koronavirus bio je ograničen isključivo na Kinu. Nijedan slučaj oboljelog od Covida-19 nije se pojavio u nekoj drugoj zemlji svijeta, piše BBC.

A potom, 13. januara, virus je postao globalna pandemija, a slučajevi infekcije redom su se javljali na Tajlandu, u Japanu i Južnoj Koreji, a potom svuda po svijetu.

Kroz nekoliko sedmica, jednocifreni brojevi slučajeva postali su “poplava” bolesnih koja ugrožava zdravstvene sisteme i ljudske živote.

Danas imamo više od milion oboljelih u zemljama od Nepala do Nikaragve. Kako broj umrlih raste i kapaciteti bolnica postaju prepunjeni, ostaje pitanje – postoji li na svijetu još ijedno mjesto slobodno od virusa.

Iznenađujuć odgovor je – da.

Do 3. aprila 2020., postoji 19 svjetskih država koje nisu zabilježile nijedan slučaj Covida-19 prema podacima Univerziteta “John Hopkins”. 

To su redom: Komori, Lesoto, Malavi, Maršalovi Otoci, Mikronezija, Nauru, Sjeverna Koreja, Palau, Samoa, Sveti Toma i Princip, Salamonovi otoci, Južni Sudan, Tadžikistan, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu, Vanuatu i Jemen. 

Neke od njih, smatraju stručnjaci, ipak imaju virus, ali i neprijavljene slučajeve. Velika je vjerovatnoća za to, primjerice, u Sjevernoj Koreji i ratom razorenom Jemenu.

No, definitivno postoje zemlje u koje virus još nije došao, a to su većinom male otočke države s vrlo malo posjetitelja koji bi donijeli virus.

Ta daljina znači jedno: u ovom dobu socijalnog udaljavanja, otočne su države izvorni samoizolatori.

Ipak, ni oni ne spavaju u situaciji globalne pripravnosti, pa tako predsjednik otočke države Nauru u Pacifiku, koja je udaljena gotovo 320 kilometara od svega (najbliže mjesto je otok Banaba, dio Kiribata, dok je najbliži veći grad izravnim letovima australski Brizbejn – oko 4.000 kilometara) savjetuje da stanovništvo održava fizičku distancu. 

To je druga najmanja država UN-a po veličini, nakon Monaka. S nešto više od 10 hiljada ljudi, druga je najmanja po populaciji nakon Tuvalua.
To je ujedno i jedno od najmanje posjećenih mjesta na Zemlji. Iako se ne pojavljuje u posljednjim podacima UN-a, jedan turistički operator kaže da zemlja ima samo 160 turista godišnje. 

Možda mislite da se tako udaljeno mjesto ne bi trebalo dalje distancirati. Ali zemlja s jednom bolnicom, bez respiratora i s manjom medicinskog osoblja ne smije preuzimati nikakve rizike.

Politika im je stroga kontrola robe i ljudi koji ju donose u zemlju, koji idu u obavezan karantin. Prosječni stanovnik te zemlje je “smiren i pribran”, prema riječima njihovog predsjednika Lionela Aingimea. Testove na koronavirus šalju u Australiju, kojoj su zahvalni na pomoći.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Postoje mjesta na planeti do kojih virus neće dospjeti / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.