Postupak protiv BiH zbog Bloka 7, Novalić smatra da “od muhe prave medvjeda”

Autor: Alfa TV

Nakon četiri upozorenja, Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je postupak protiv Bosne i Hercegovine, zbog izdavanja sporne garancije za kredit u iznosu od 614 miliona eura kod kineske banke, koji je predviđen za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Problem je nastupio, kada su iz kineske banke tražili da za otplatu cijelog kredita garanciju da država, odnosno u ovom slučaju Federacija BiH, a ne Elektroprivreda BiH koja je investitor gradnje.

– Taj kreditni ugovor sa kineskom bankom predviđa da državna garancija pokriva troškove koji su prepoznatljivi, a piše i ostale povezane troškove za koje se ne zna koji bi to tačno bili. Zbog toga, naše mnijenje je da se to mora ispraviti, kazao je Janez Kopač direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Pokretanjem ovog postupka, Bosna i Hercegovina ima priliku da u roku od dva mjeseca reaguje na navode o nepoštivanju zakona o Energetskoj zajednici.  Ukoliko BiH ne preduzme korake za ispravljanje neusklađenosti, iz EZ upozoravaju da će ovaj slučaj biti proslijeđen najvišem organu, odnosno Ministarskom vijeću.

– Mi smo poštovali sve procedure. Mi smo imali sastanak kod Vigemarka, bili su i oni iz Energetske zajednice konstatovali smo da su od muhe napravili slona, ne znamo za čiji račun, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

(Autor: Avaz)