Investicija u Nevesinju Arhiv
Potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane “Grebak”

Električna energija će se prodavati na tržištu bez mogućnosti ostvarivanja prava na poticanje proizvedene električne energije

Autor: Srna

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predstavnik privrednog društva “Vjetroelektrana Grebak” Nevesinje potpisali su u Banjoj Luci ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroelektrane “Grebak” u općini Nevesinje.

Ugovorom o koncesiji definirana je instalirana snaga vjetroelektrane “Grebak” od 49,5 megavata, s planiranom godišnjom proizvodnjom od 130 gigavat-sati, a električna energija će se prodavati na tržištu bez mogućnosti ostvarivanja prava na poticanje proizvedene električne energije, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Koncesionar će, u skladu s ugovorom, nakon izgradnje vjetroelektrane, u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po kilovat-satu, od čega će 95 posto sredstava biti usmjereno u budžet općine Nevesinje.

Vlada Republike Srpske je privrednom društvu “Grebak” u januaru ove godine dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje vjetroelektrane “Grebak” u Nevesinju.

Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina, a projekt će biti realiziran u periodu tri godine.

(Autor: Avaz)