Danas su u Općini Bosanska Krupa načelnik Armin Halitović i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK Dragan Polimanac sa 8 poljoprivrednih proizvođača iz Bosanske Krupe potpisali ugovore o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Zavisno od kulture koja se proizvodi, period zakupa je do deset i dvadeset pet godina. Većina proizvođača u Bosanskoj Krupi inače pa i onih koji su potpisali ugovor bave se proizvodnjom mlijeka i mesa te proizvodnjom povrća i voća.

Ukoliko se na zemljištu proizvode jednogodišnje kulture period zakupa je do 10 godina a ako se proizvodi voće period zakupa je do 25 godina. Cijena također zavisi od katastarske kulture i trenutnog stanja parcela i veličine, što je svakako utvrđeno Zakonom o poljoprivrednom zemljištu. Iznos zakupnine svih današnjih ugovora iznosi skoro 5 hiljada KM.

„Na području USK na snazi je 186 ovakvih ugovora, a njima je obuhvaćeno 800 ha poljoprivrednog državnog zemljišta. Danas su te brojke proširene za još 30 ha“, ističe ministar Polimanac koji se proizvođačima i izvinio na tome što su na potpisivanje ugovora čekali više od godinu dana. Za to, kako kaže, nije krivo ni Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, a ni Općina Bosanska Krupa već komplikovane administrativne procedure i još uvijek neuređene zemljišne knjige.

Inače, Općini Bosanska Krupa od ukupne cijene zakupnine ide 70 %, a ostatak u budžet Vlade USK. Za njive, oranice, vrtove i voćnjake hektar zemljišta je 150 KM, za livade 100 KM, a za pašnjake 80 KM. Simbolična cijena je, svakako, način da se izaće u susret i da poticaj proizvođačima.

Načelnik Armin Halitović ističe kako je ovo dobar način uvođenja reda u sistem poljoprivredne proizvodnje, stvaranja kvalitetnog ambijenta za razvoj poljoprivrede i stočarstva na području općine Bosanska Krupa.

„Uskoro će biti objavljen javni poziv i za ovu godinu, pa ukoliko nekome treba još zemljišta može biti dobra prilika da proširi proizvodnju“, dodaje načelnik Halitović.

Koliko za sve proizvođače znači obradivo zemljište, govore i podaci o količini proizvoda jednog hektra. Recimo kukuruza se godišnje može dobiti oko 5,5 tona, pšenice od 3 do 3,5, paprike 18 tona i naprimjer paradajza oko 20 tona.

1

/BISCANI.NET