Potpuno podržavamo euroatlantske inicijative zapadnog Balkana

Anadolija

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je tokom posjete Albaniji napomenuo da se svijet danas nalazi u tranziciji, naglasivši da su neke zemlje u kontekstu globalnih pitanja izabrale unilateralizam umjesto multilateralizma.

U obraćanju na otvaranju akademske godine Univerziteta New York u Tirani, koji djeluje pod okriljem Turske fondacije Maarif (TMV), Cavusoglu je istakao da u okviru Turske fondacije Maarif, koja je osnovana prije dvije godine, trenutno djeluje 161 obrazovna ustanova u preko 30 zemalja.

Podsjetio je da se u Turskoj trenutno nalazi oko 3,5 miliona sirijskih izbjeglica i pola miliona iz drugih zemalja.

“Potrošili smo 32 milijarde dolara na njih. Zamislite da tih 32 milijarde imamo u trezoru i bankama”, rekao je Cavusoglu, dodajući da se Turska ipak nikada nije pokajala što je potrošila te pare za nedužne ljude.

“Turska je zbog toga po humanitarnoj pomoći u samom svjetskom vrhu. Prošle godine smo potrošili 8 milijardi dolara, Sjedinjene Američke Države (SAD) 6 ili 7 milijardi. SAD je najbogatija zemlja svijeta. Ovo vam sve govorim radi usporedbe”, kazao je Cavusoglu.

Istakao je i kako je potrebno što prije reformisati najveće međunarodne institucije.

“Međunarodne organizacije i institucije bi trebale biti vidljivije i efikasnije. Zato se moraju reformisati. Koja politika Europske unije (EU) je zadovoljavajuća za zapadni Balkan? Da li Ujedinjene nacije (UN) mogu predstavljati današnji svijet? Ne”, kazao je turski šef diplomatije.

Podsjetio je da njegova zemlja vodi borbu protiv brojnih terorističke organizacija kao što su PKK, YPG, ISIS i FETO.

Istakao je i kako Balkan zauzima posebno mjesto u vanjskoj politici Turske, dodajući da daju doprinos stabilnosti i prosperitetu cijelog regiona.

“Potpuno podržavamo euroatlantske inicijative zapadnog Balkana. Neke europske zemlje vide Balkan, posebno zapadni Balkan, kao područje rivaliteta između sebe i drugih zemalja. Čak nerijetko, ne samo između njih i Rusije, nego i između njih i Turske. Mi Balkan ne vidimo kao područje rivaliteta s drugom zemljom ili nekom regionalom organizacijom. Mi ovaj region vidimo kao područje za još bolju saradnju. Integracija zemalja zapadnog Balkana u euroatlantske organizacije je veoma važna. Danas je Albanija članica NATO-a i veoma smo zadovoljni našom saradnjom”, rekao je Cavusoglu.

Podsjetio je da Turska i putem investicija daje doprinos razvoju Balkana, napominjući da samo u Albaniji direktna ulaganja njegove zemlje iznose više od 2,5 milijardi dolara.

Ceremoniji otvaranja akademske godine Univerziteta New York u Tirani prisustvovali su i ambasador Turske u Tirani Murat Ahmet Yoruk, rektor UNYT-a Fatos Tarifa i drugih albanski zvaničnici.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...