Potresne priče preživjelih: Bio je dijete, pronašli smo samo nekoliko kostiju

klix.ba
Među 35 srebreničkih žrtava danas će u Memorijalnom centru Potočari posljednji smiraj pronaći bračni par Dudić, Nijazija i njegova supruga Remzija koja je ubijena u šestom mjesecu trudnoće, te 15-godišnji Hasan Ibrić.

Među 35 srebreničkih žrtava danas će u Memorijalnom centru Potočari posljednji smiraj pronaći bračni par Dudić, Nijazija i njegova supruga Remzija koja je ubijena u šestom mjesecu trudnoće, te 15-godišnji Hasan Ibrić.

Omer Dudić je brata i njegovu suprugu, bračni par u ranim dvadesetim godinama, posljednji put vidio prije 23. godine, kada su se razdvojili hodajući u koloni. Nijazija i njegova Remzija zajedno su ubijeni i zajedno će otići na posljednji počinak.

“Ovo za mene znači veliku tugu i radost jer sada znam gdje su. Rastali smo se na jednom mjestu, Remzija nije mogla hodati. Bila je u šestom mjesecu trudnoće. Ja sam hodao brže u koloni. Od tada ih više nisam vidio. Nađeni su blizu Vlasenice, u Rašića Gaju, ove godine. Otišao sam u Tuzlu da ih identifikujem. Znao sam po odjeći da su oni. Ima dosta kostiju, bili su na površini zemlje, ali tijela nisu kompletna”, ispričao nam je Omer svoju porodičnu tragediju.

Remzija Ibrić danas će se konačno rastati od svog sina Hasana, dječaka, 15-godišnjaka. Prilikom njihovog posljednjeg susreta Hasan je bio živ i zdrav, pobjegao je strahujući da će biti zaklan u Potočarima. Strijeljan je u Kravici.

“Teško je, ali šta ćemo. Živjeti se mora. Bio je dijete, nikoga nije povrijedio. Rastali smo se u Srebrenici pored benzinske pumpe. Otišao je sa starijima. Ja mu vičem: ‘Hajde, sine, sa mnom u Potočare’, a on meni govori: ‘Ne smijem ja majka, oni će mene zaklati, i tebe će’. Otišao je, a u Bukvi je bila zasjeda. Oteo se od starijeg brata i pobjegao. Žene mi dugo nisu rekle. Strina ga je vidjela ranjenog. Nisam znala dugo. Nakon četiri godine sam saznala da su ga našli. Ima samo 7-8 kostiju. Ne mogu više čekati, htjela sam ga ukopati. Neće se više ništa od njega naći, sve je isječeno kao testerom”, kazala nam je Remzija.

Dan žalosti obilježen i na Starom mostu u Mostaru (FOTO)

Tradicionalno, kao i svih ranijih godina 11. juli, Dan žalosti u BiH obilježen je i u Mostaru. U čast žrtava Srebrenice, jedan od skakača Kluba skakača Mostari izveo je skok bez aplauza, a sa mosta su u rijeku bačeni crveni karanfili. Na platou ispod Starog mosta danas u 11 sati i 7 minuta okupio se veliki broj Mostaraca.

Prethodno je Centar za mir i multietničku saradnju Mostar osvijetlio Stari most, uz motiv koji podsjeća na genocid nad Bošnjacima – cvijet Srebrenice oslikan na kamenu mosta.

Ranijih je godina na Starom mostu visio veliki transparent s natpisom Dont forget Srebrenica.

Gradsko vijeće Bihać: Moramo se sjećati ovog dana i rana koje nikad zarasti neće

Gradsko vijeće Bihać danas je održalo Komemorativnu sjednicu u znak poštovanja i sjećanja na sve žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine.

“Težak je i ovaj 11. juli za svakog čovjeka koji osjeća da je ubijen jedan dio njega, sa 8372 Srebreničana prije 23 godine. Moramo se sjećati ovog dana i rana koje nikad zarasti neće. Činimo to tako što ćemo podsticati samo dobro, te negirati zlo”, zajednička je poruka gradskih vijećnika i gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

“Srebrenicu je te 1995. godine zadesila najteža i najbolnija sudbina, onakva kakva je vjerovatno bila namijenjena i građanima Bihaća. Bio je to najteži period i za nas. Nismo bili hrabriji sigurno, možda samo malo mudriji, pa smo se spasili. Danas iskazujemo nemjerljivu tugu i bol, ali i poštovanje za hrabre koji su dali živote za nas”, rekao je gradonačelnik Fazlić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Davor Župa dodao je da se jaka BiH stvara poštenjem, radom i trudom.

“Moramo pomoći u vraćanju života u Srebrenicu i obnovi njenih potencijala. Samo životom i radom možemo se odužiti palim Srebreničanima i samo na taj način njihova žrtva neće biti uzaludna”, kazao je.

Sjednica je završena performansom poštovanja i sjećanja na stradale u Srebrenici, koji su pripremili mladi bihaćki umjetnici i glumci.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...