Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Hanče Elkasović (42) iz Bužima i Lejle Elkasović (20), također iz Bužima zbog sumnje da je Hanča počinila krivično djelo ubistvo, a Lejla krivično djelo čedomorstvo.

Prema optužnici, 16. avgusta 2019. godine oko 4:30 sati u Bužimu u naselju Elkasova Rijeka, u svojoj porodičnoj kući, Lejla se porodila u prisustvu svoje majke Hanče, nakon čega joj je rekla da ne želi to dijete.

“Optužene su u namjeri da usmrte novorođenče dogovorile da ga usmrte gušenjem, nakon čega je Hanča makazama prerezala pupčanik novorođenčeta, a da ga pritom nije zavezala, a potom je cijelo tijelo djeteta potpuno zamotala u čaršaf, a kasnije i u deku i ostavila dijete na pod pored kreveta gdje je ležala Lejla. Tako su ostavile dijete bez kisika, usljed čega je došlo do smrti djeteta iskrvarenjem kroz nepodvezani pupčanik i gušenjem usljed mehaničkog začepljenja nosa i usta”, stoji u optužnici.

Osnovanost predmetne optužnice Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je potvrdilo provedenom istragom i prikupljanjem brojnih dokaza, a prvenstveno nalazom i mišljenjem vještaka sudske medicine i patologije.
U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Kantonalnog suda u Bihaću.

Izvor: klix.ba