Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravlja Kantona Sarajevo (KS) prof. dr. Aida Pilav na današnjoj pres konferenciji rekla je da je u posljednja 24 sata analizirano 196 uziraka na koronavirus, što predstavlaja povećanje broja testiranih.

Potvrđeno je četiri novih slučjeva, 18 pacijenata je u izolatoru Kliničkog centra i dva su na respiratoru. Rješenje o kućnoj izolaciji dobilo je 60 građana. Od početka pandemije ukupno je testirano 1.878 građana i pozitivnih je 99 od čega je sedam retestirano, a potpuno izliječenih je 10. Imali smo i četiri smrtan slučaja. Imamo i dva pozitivna slučaja pripadnika SIPA-e, a koja imaju prebivalište na području Kantona Sarajevo – rekla je Pilav.

Na pitanje novinara zašto putnici iz Švedske, njih 66 tvrdi da je testirano a da nemaju rješenje o izolaciji, Pilva je pojasnila da je izdato grupno rješenje i na njemu se nalaze imena svih 66 putnika. 

– Ne izdaje se pojedinačno rješenje, nego grupno i to je dovoljno. Ovo je nova situacija i za nas i cijelu BiH. Nedavno smo tražili od Svjetske zdravstvene organizacije potvrdu dali je dovoljno 14 ili 28 dana samoizolacije i rečeno nam je da se nakon prvog testiranja, radi retestiranje nakon 14 dana ako pacijent nije imao pogoršanje simptoma. Ukoliko nije bilo razvoja simptoma izolacija se sa 28 skraćuje na 14 dana – pojasnila je Pilav.

Što se tiče rada stomatoloških ordinacija, Krizni štab FBiH, je prije mjesec izdao naredbu da se zabranjuje rad u privatnim stomatološkim ordinacijama.

– Sve usluge se mogu dobiti u javnim ustanovama i domovima zdravlja – zaključila je Pilav.

Ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko rekao je da je uposljednja 24 sata bilo dosta posla za policiju.

Policijski sat je prekršilo 22 osobe, a prije desetak dana taj broj je bio oko 100 što znači da su mjere dale rezultate. Što se tiče prijetnji policiji na jednom portalu, za manje od tri sata ta osoba je locirana i privedena. Nećemo dozvoliti da se bilo ko i bilo gdje igra sa životima policajaca. Svaka prijetnja će biti tretirana ozbiljno jer huškači djeluju na druge ljude. Osobe koje budu to radili neka budu sigurni da će krivuično odgovarati – upozorio je Jusko. 


Što se tiče migranata, MUP nema mogućnost da proširuje kapaciteten nego to radi IOM. Kada se prošire kapaciteti mi ćemo migrante skloniti tamo. Građani su primijetili da ih je manje na ulicama grada, ali ih još ima, nećemo dozvoliti prosjačenje i uznemiravanje građana

– rekao je Jusko.

Saopćio je i da je jedan policajac potirivan na koronavirus te da nisu u mogućnosti da pozivaju kolege koji su u penziji kao ispomoć, već se moraju oslanjati na raspoložive kapacitete.

Zamolio bih sve naše sugrađane, jer najavljeno je lijepo vrijeme za vikend, da se suzdrže još malo. Svima nam je u interesu kolektivna disciplina, ali to niej moguće dok imamo puna izletetišta. Ne želimo zaustaviti život, držite se socijalne distance, ali zbog zaštite života građana, suzdržite se. Ako ste već vani držite se socijalne distance. policija će biti na terenu i pratiće situaciju – rekao je Jusko.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Povećan broj testiranih, jučer analizirano 196 uzoraka / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.