POZITIVNE PRIČE OKO NAS: Udruženje kao spojnica domovine i dijaspore

E. Hasanagić / biscani.net

Nastavljamo sa pozitivnim pričama, ljudima koji svakodnevno svojim radom stvaraju ljepšu sliku relnosti u kojoj živimo, i bolju Bosnu i Hercegovinu, ali i naš kanton.

Iako je, na žalost, aktuelna tema u našoj državak sve češći odlazak mlaih ljudi, porodica iz države, za nekim boljim životom, ostaje jedna istina – da svi oni koji odu ne zaboravljaju svoju zemlju, i one koji ostaju tu živjeti. Najbolji primjer je Udruženje „Krajišnici domovine i dijaspore“ koje je nastalo prije nekoliko mjeseci, a već imaju brojne aktivnosti iza sebe.

Radi se Udruženju, čiji čanovi djeluju na području Unsko-sanskog Kantona, ali i u zemljama Evrope, te predstavlja poveznicu, koja na najbolji način reflektuje svoje djelovanje.

Udruženje ”Krajišnici domovine i dijaspore” je samostalno, nestranačko, nevladino udruženje koje ima za cilj promicanje, razvitak i unaprjeđenje pozitivnih i tradicionalnih vrijednosti, pomoć u osiguranju egzistencije mladih i drugih populacija u društvenoj zajednici, navode iz Udruženja, te dodaju da im je cilj pokretanje humanitarnih aktivnosti u pomaganju socijalo ugroženih kategorija stanovništva i iznalaženje načina za dodatnu egzistenciju omladine i drugih. Indirektno pomaganje lokalnih poljoprivrednika, proizvođača i obrtnika na način da sve proizvode i usluge koje trebamo kupujemo i koristimo od naših ljudi i tako pomažemo u razvoju lokalne zajednice na opće zadovoljstvo i korist. Rad na planu povezivanja omladine domovine i dijaspore na njihovom organizovanju u izradi programa i projekata razvijajući kod njih osjećaj odgovornosti za društvo u kojem živimo. Saradnja sa državnim organima, javnim ustanovama, drugim udruženjima, medijima, vjerskim zajednicama te drugim nevladinim organizacijama.

Sve je krenulo sa idejom rada humanitarnih akcija, kroz dulji niz godina, kao neformalna grupa, većinom uz pomoć dijaspore, koja je uvijek spremna pomoći.

Kroz svoj rad došli su do spoznaje da se mogu bolje organizirati, povezati i biti uspješniji u onom što radimo, kao i da možemo djelovati i na drugim poljima povezivanjem malih proizvođača, obrtnika, poljoprivrednika…

Dosdašnji realizovani projekti udruženja bili su uglavnom humanitarni: uručenje paketa s najpotrebnijim namirnicama, pomoć u kupovini lijekova za bolesne, uručenje paketa s najpotrebnijim artiklima za porodilje kojima je takav vid pomoći potreban i time pomoći u prevenciji ”bijele kuge”…

U razgovoru sa članovima ovog udruženja, rekli su nam da već rade na još nekim projektima, kao npr. renoviranje sanitarnog čvora na odjelu Ginekologija u Kantonalnoj bolnici ”Dr. Irfan Ljubijankić”; pomaganje socijalnim slučajevima; nabavka i instalacija hladnjače u kojoj će proizvođači moći čuvati mesne proizvode, voće, povrće i sl.; čišćenje i uređenje obale pored Une kao i uređenje izletišta s klupama i dr.

Obezbjeđenje vlastitih prostorija za rad kako bismo mogli što bolje realizirati zacrtane ciljeve; proširenje i na druga polja djelovanja: obrazovanje, privreda, turizam, što bolje uvezivanje i saradnja s Krajišnicima iz dijaspore i sl., njihovi su planovi za buduće djelovanje.

Svi oni koji na bilo koji način žele učestvovati u radu Udruženja, mogu ih kontaktirati putem e-maila: [email protected], putem mobitela: 061 577 795 ili njihove FACEBOOK STRANICE.

 

          0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...